Грипният щам, който ще ни атакува през предстоящия зимен сезон,

...
Грипният щам, който ще ни атакува през предстоящия зимен сезон,
Коментари Харесай

Ето какви грипни атаки ни очакват и как да се предпазим

Грипният вариант, който ще ни нападна през идния зимен сезон, се чака да е от група А. Много евентуално е да е N1H1 – " Мичиган ", или H3N2 – " Сингапур ". Това сподели в предаването " Тази заран " по bTV проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Миналата година преобладаващият вариант, който аргументи епидемията у нас, беше " Ямагата " от група Б, напомни той.

" При вариант от група А боледуват повече възрастни хора. Характерно е, че епидемията се развива доста по-бързо, доближава своя пик и доста по-бързо свършва – за към 4-5 седмици ", означи проф. Кантарджиев. При вариант от група Б пък боледуват най-вече децата до 15-годишна възраст.

" Миналата година 72% беше от група Б, имаше доста затруднения на централната нервна система. На 5-6 хиляди души с грип един правеше инфектиране на мозъка ", означи още Кантарджиев.

" За зараза се приказва и се вземат ограничения преди епидемията. Който има икономическа опция, да си купи ваксина, коства по-малко от 20 лева – в този момент е времето ", предложи той.

А по какъв начин можем да се предпазим, в случай че не сме имунизирани?

Д-р Кантарджиев поучава да употребяваме тоалетни кърпички и да дезинфекцираме повърхностите. " Не се заразяваме единствено от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на избрана повърхнина, и ние пипнем и си докоснем лицето, носа или устата ", посочи той. По време на зараза би трябвало също по този начин постоянно да мием ръцете си. А предписание номер 1 е, в случай че забележим, че някой киха или кашля, да стоим по-настрана от него.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР