Грипната вълна у нас се очаква около Коледа и в

...
Грипната вълна у нас се очаква около Коледа и в
Коментари Харесай

Грипната вълна у нас се очаква около Коледа и в началото на Нова година

Грипната вълна у нас се чака към Коледа и при започване на Нова година. Пикът ще е в края на януари и през февруари и ще завърши при започване на март. Предполага се, че през този грипен сезон ще циркулират грипните вируси " Пукет”, " Хонконг”, " Виктория” и " Вашингтон”. По този причина по рекомендация на Световната здравна организация четиривалентните грипни ваксини за Северното полукълбо за сезон 2020/2021 година са ориентирани тъкмо към тези четири варианта. Те не са нови, само че множеството не са циркулирали интензивно и по-голяма част от хората не са се срещали с тях. Затова се чака тежък грипен сезон.

Въпреки това съгласно наблюденията на доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, имунизацията против сезонния грип върви по-слабо от предходната година. Причината е, че около отрицателните настроения за имунизацията против COVID-19, са се основали такива против всички ваксини.

" Имам проблем даже със наложителните имунизации. На всеки 10 години би трябвало да се вършат реимунизации против дифтерия и тетанус, само че към този момент и при тях хората желаят увещание, говорене. По-трудно е”, изясни пред TrafficNews доктор Сотиров.

Той заяви, че към този момент са получени всички декларирани количества от противогрипните ваксини за хора над 65 години, които са обезпечени гратис от страната. Тази година за страната са отпуснати 230 хиляди дози. Но и към тях ползата не е огромен.

" Има сътрудници, които не са съумели да създадат количествата и ги връщат. Има и свободни количества за разпределяне, за които няма искащи. Тази квота може и да не успеем да осъществим. Миналата година имаше огромен напор от възрастни хора да се ваксинират. Сърдеха се, че няма ваксини. А в този момент, същите хора, които правеха скандал, че не съм им заделил ваксина, не желаят да се ваксинират. Това е подлото – сътвори се съмнение към всички ваксини”, споделя доктор Сотиров.

Той е безапелационен, че към момента не е късно да се направи имунизация против сезонен грип. Според медика това може да стане до края на годината.

Разликата сред грип и COVID-19

При сезонния грип признаците нормално настъпват ненадейно. Най-често те са висока температура, кашлица, болки в гърлото, хрема, болки в мускулите, главоболие, обща изнемощялост, повръщане, диария (особено при деца). Пневмонията, породена от грипния вирус, е по-рядко срещана, само че също води до висока смъртност. Сред другите затруднения на грипа са отит, синуит, миокардит, енцефалит и менингит, утежняване на хронични болести като конгестивна сърдечна непълнота, хронична обструктивна белодробна болест, астма и захарен диабет.

При COVID-19 главните начални признаци са същите - главоболие, обща изнемощялост, висока температура, болки в мускулите. Разликата е, че защото коронавирусът визира най-вече долните дихателни пътища, инфектираният човек има най-вече суха кашлица, зной и/или пневмония и доста по-рядко възпалено гърло. Също по този начин по-специфични за зараза със SARS-CoV-2 са загубата на усет и подушване като начални признаци.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР