Грипът все повече настъпва в страната. След грипната ваканция, която

...
Грипът все повече настъпва в страната. След грипната ваканция, която
Коментари Харесай

Грипът зарази Дупница и Сапарева баня, насочи се към Пловдив

Грипът от ден на ден настава в страната. След грипната почивка, която беше оповестени предходната седмица в Хисаря, през днешния ден общините Дупница и Сапарева баня оповестиха грипна зараза, която е в действие от на следващия ден - 21 януари до 27 януари.

От вторник всички образователни заведения на територията на двете общини преустановяват образователни занятия.

Според заповедта на шефа на РЗИ в Кюстендил доктор Златко Величков стартира неотложно осъществяване на профилактичните и противоепидемични ограничения за контрол и надзор на грипа и острите респираторни болести. Преустановяват се консултациите на бременни дами и кърмачета, осъществяването на профилактични прегледи, имунизации, планови интервенции и свиждания.

Предепидемична е ситуацията и в Пловдив, записано е завишаване на пациентите с остри респираторни заболявания, заяви доктор Милена Панайотова, шеф отдел " Противоепидемичен надзор ".

Данните от миналата седмица демонстрират, че приблизително за страната респираторно заболели са 132.67 на 10 000 души, в Пловдив заболеваемостта е 113.52 на 10 000.

Затова се вкарват противоепидемични ограничения. Ще бъдат прекратени свижданията и плановите интервенции в лечебните заведения, плановите съвещания за здрави бременни дами и кърмачета, провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

Ще се реализира прецизен филтър в детските заведения, с цел да не бъдат позволено визитата на заболели деца и личен състав, а болните от грип и остри респираторни болести ще бъдат обслужвани по домовете. Ще бъде интензивен и патронажът на деца в медико-социален риск от страна на персоналните лекари.

Три грипни вируса са засечени в страната - свинския грип, Виктория и вид А. Засега у нас доминират случаите на грип вид А, който визира най-вече хората над 65 години, само че пък свинският грип неслучайно се назовава пандемичен - при него доста по-лесно се стига до зараза. Преди два дни в Смолян умря 51-годишен мъж точно след тежки белодробни затруднения и пневмония след прекаран свински грип.

С високи темпове нарастват болните и в София, следват Смолян и Сливен. Заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца. Лекарите припомнят, че вирусът не се лекува с антибиотици.

20% oт инфeктирaнитe c грип рaзвивaт пнeвмoния и тeжки уcлoжнeния вcякa гoдинa. Тoвa oзнaчaвa, чe зaceгнaт e вceки пeти бoлeн, предизвести нaциoнaлният кoнcултaнт пo микрoбиoлoгия и дирeктoр нa Нaциoнaлния цeнтър зa зaрaзни и пaрaзитни зaбoлявaния прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв. Хoрaтa дa нe ce caмoлeкувaт, a дa пoтърcят лeкaрcкa пoмoщ, кoгaтo уceтят първитe cимптoми - втриcaнe, виcoкa тeмпeрaтурa, бoлки в муcкулитe и бързa oтпaднaлocт, cъвeтвaт здравните специалисти.

Пикът на грипната зараза се чака през февруари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР