Грета  Тумберг е пред спечелването на Нобелова награда за мир.

Грета  Тумберг е пред спечелването на Нобелова награда за мир. ...

Мариела Нордел: Зад малката Грета стоят големи корпорации.

Грета  Тумберг е пред спечелването на Нобелова награда за мир. Напълно възможно е тя да  стане най-младият носител на престижното отличие и да получи  един милион евро.  Шестнадесетгодишната шведка е номинирана заради протестната й акция,  насочена срещу  бездействието на правителствата към климатичните промени.

Грета увлече много  връстници, със своите  „Петъци за бъдещето“ и за  броени дни стана световно величие. Тя се  срещна се с политици от най-висок ранг, говори от високи трибуни, включително и пред ООН. Някои звезди на шоубизнеса, например Ким Кардашян, и се възхитиха.

Мнозина обаче заподозряха, че  зад акцията на Грета , стоят възрастни съветници и  много мощни икономически субекти. Има съмнение за  манипулация и интереси, свързани с много пари. Путин я нарече: Зле информирана. В Рим обесиха чучелото й.

Мариела Нордел е завършила право, занимава се и с журналистика. В момента тя живее в Холандия, но години е били омъжена в  Швеция.  Бащата на шестнадесетгодишната й дъщеря е швед, така че  нашата колежка,  добре може да анализира феномена наречен Грета.

- Госпожо Нордел, като човек, който познава нравите на шведите, как си обяснявате това, което се случи с малката Грета. За  дни тя става личност от световна величина?

-  Една моя приятелка българка ми написа следното: Това „Гретче, ни беше съседка. Живеят още на „Инедалсгатан“  срещу нашата сграда. Детето е ментално, истерично, а родителите са ненормални. Бащата безработен паразит, а майката оперна певица с не особено успешна кариера.“

Няма да коментирам. Просто зад това дете стои една амбициозна майка, близка на кралското семейство.  На Грета, като на всяко дете, сигурно това се отнася и за моята дъщеря, която й е връстница,  не му се ходи на  училище. Тогава родителите измислят гениалния план.

Тупват я пред парламента, където да стачкува, за да  я забележат медиите. Там това  не е толкова  трудно. Така започва историята. Според мен тя е измислена от  родителите, които написаха книга. Очаква се тя да набере рекордни тиражи. Както виждате машината за пари работи.

- Не обяснявате ли всичко твърде елементарно. Грета отрича родителите й да стоят зад нейната акция.
- Наистина може и да не са само родителите, а далеч по мощни сили: големите корпорации, не казвам политиците, те са само пионки.

- Няма ли основание за  протеста на Грета. Той все пак е  свързан с климата,  с бъдещето на планетата?
- Учените твърдят, че климатичните промени са циклично явление и   често с тях се спекулира.  Целта е да се налагат все по-високи данъци и такси, от което да се извличат печалби. Отскоро при продажба на билетите за самолет  предлагат доброволно да дадеш две евро, за намаляване на вредните емисии.

Но бъдете сигурни, че скоро сумата ще стане пет евро и ще бъде задължителна. И кои ще вземат парите? Тези които замърсяват. Целта според мен е да се ударят богатите на петрол държави: Русия и Саудитска Арабия. 

Но има изследване, което показва, че при  производството на акумулаторите, които  са в основата, на хибридните превозни средства, природата се замърсява в пъти повече.

- Грета е вече звезда. Какво я  очаква от тук нататък?
- Това дете ще бъде използвано сега, за да се прокарат някакво лобистки  закони, да се наложат допълнителни данъци и такси,  икономически и климатичмно необосновани, да се създадат  нови производства, и като  се направи всичко това,  ще бъде  забравена? 

Става въпрос за  измислица на така наречените либерали, които аз наричам либерасти.

- Какво имате против тях?
- За тях всичко, което е нормално, става ненормално, извратеното става разрешено, погазват се всякакви Божии закони и етични норми. Ако се възпротивиш, веднага те обявяват за расист,  който налага езика на омразата и какво ли не още.

- И все пак защо толкова деца тръгнаха след Грета. Ето в Холандия, където вие живете излязоха десетки хиляди. Това не може да се отрече.
- От една страна, вече казах, на децата не им се ходи на училище и  протестите са  им добре дошли.  Освен това, във всяко училище има Неправителствени организации /НПО/. Те също въздействат на децата.

-  Как?
-  С властта и парите , които им е дала държавата.

- Тези дни България има истерия, родители не пущат децата на училище, от страх че ще им ги отнемат. Това е добре организирана акция, без основателни причини, която предизвика сериозно напрежение. Как ще коментирате това от гледна точка на човека, който живее в Холандия. Как стоят нещата там.     

- България още не е приела т.н стратегия за децата и ми се струва, че няма основание за безпокойство. Премиерът Борисов специално го подчерта-  А колкото до Холандия , ще разкажа случай, на  който аз бях потърпевша.

Дъщеря ми Никол  имаше здравословен проблем и започна  да закъснява за училище. Въпросното НПО веднага ме привика. Отидох с адвокат, което никак не им хареса. Започнаха да ме разпитват, защо не се грижа за здравето на дъщеря си, защо не вземам мерки.

Обясних, че тя е консултирана от двама световни специалисти. Че съм направила необходимото. Показах документите. Те не очакваха, че ще отида така подготвена. Въпреки всичко ме докладваха в общината ходих и там да давам обяснения, да показвам документи.

- Как си обяснявате тази атака, точно срещу вас?
- Аз съм идеалният таргет : самотна майка, чужденка емигрантка, работи много, за да  плаща  сметките и да издържа детето си. Това значи, според тях, че не се грижа него...

- Какви могат да бъдат последствията от едно такова решение? 
-  Вземат детето без съдебно решение и го дават на приемно семейство, което ще получава минимум 1700 евро за всяко. Тези хора често са наркомани и алкохолици, които нищо не работят.

НПО-та, извеждат децата с полиция,  без съдебно решение.. Това е бизнес!

- А как можеш да си го върнеш?
- С дълги дела в продължение на 2-3 години, за които разбира се, трябва да имаш финансов ресурс, какъвто емигрантите обикновено нямат. Това се случва в Швеция, Холандия, Норвегия. Но за щастие не и в България.

Исак Гозес
 

Източник: blitz.bg