Гренландската главна опозиционна партия, която се противопоставя на проект за

...
Гренландската главна опозиционна партия, която се противопоставя на проект за
Коментари Харесай

Опозицията спечели изборите в Гренландия, ще спре минен проект

Гренландската основна опозиционна партия, която се опълчва на план за рандеман на редки метали, стана най-голямата мощ в Народното събрание, откакто си обезпечи над една трета от гласовете на предварителните избори, съобщи Ройтерс.

Официалните данни след броене на съвсем всички бюлетини демонстрират, че лявата партия " Инуитско приятелство " (Инуит атакатигиит - ИА) получава 37 % от гласовете, изпреварвайки ръководещата социалдемократическа партия " Сиумут ", която събира 29 на 100. Лидерът на ИА Муте Егеде първи ще се опита да сформира ново държавно управление.

Изборният резултат, деликатно наблюдаван от интернационалните минни компании, които желаят да създават големите минерални запаси на Гренландия, слага под въпрос плана за рандеман на редки метали в Кванефиелд, където е едно от най-богатите залежи на тези първични материали в света.

Макар че не се опълчва изцяло на добива на метали, ИА е мощно съсредоточена върху въпросите на околната среда. Тя води акция за прекъсване на плана в Кванефиелд, където с изключение на редки метали като неодим, употребен във вятърните турбини, електрическите коли и бойната авиация, има и уран.

Гренландците преглеждат минното дело като значим път към своята самостоятелност, само че планът в Кванефиелд провокира разногласия от години, пораждайки различия в държавното управление и измежду популацията поради паниката за околната среда.

Остров Гренландия има 56 000 поданици и е част от кралство Дания, само че се употребява с необятна автономност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР