Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те

...
Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те
Коментари Харесай

Защо Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те?

Гренландия губи леда си седем пъти по-бързо, в сравнение с през 90-те години, сочи оценка на интернационален екип от полярни учени, които са прегледали всички сателитни наблюдения за 26-годишен интервал. Заключенията им са оповестени в авторитетното научно списание “Nature ”.

Според тях, приносът на Гренландия за повишение на морското ниво сега е тъкмо това, което се е смятало за песимистична прогноза за бъдещето. Това значи, че в края на века може да се чака в допълнение повишаване на океана със 7 см единствено от Гренландия, което заплашва да изложи на риск от наводнения милиони хора, живеещи в ниско ситуирани крайбрежни региони. В момента към 1 милиард души живеят на по-малко от 10 метра над сегашните линии на отлив, в това число 250 милиона под 1 метър.

Заключението е направено от консорциум от 89 полярни специалисти, изпратени от 50 интернационалните организации. Групата наново проучва данните от 11 сателитни задачи, които са летели от 1992 година до 2018 година Тези галактически кораби са направили многократни измервания на изменящата се дебелина, поток и гравитация на ледения слой. Екипът съпоставя своите наблюдения с най-новите модели за времето и климата.

Оценката демонстрира, че остров Гренландия е изгубил 3,8 трилиона тона лед от началото на интервала на изследване. Тази маса е еквивалентна на 10,6 мм повишение на морското ниво. Нещо повече, екипът намира ускоряване в процеса. Докато при започване на 90-те години % на загуба е била еквивалентна на към 1 мм на десетилетие, то в този момент тя е почти 7 мм на десетилетие.

Така приблизително за една година Гренландия губи към 250 милиарда тона лед. Тази година обаче беше изключителна поради своята топлота.

Проучването обрисува най-пълната картина по какъв начин Гренландия реагира на бързото стопляне на Арктика. Това е част от земното кълбо, където е следено покачване на температурата от 0,75C единствено през последното десетилетие, се отбелязва в изследването. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР