Гренландия гласува днес за нов 31-членен парламент след предизборна кампания,

...
Гренландия гласува днес за нов 31-членен парламент след предизборна кампания,
Коментари Харесай

Гренландия гласува за нов парламент

Гренландия гласоподава през днешния ден за нов 31-членен парламент след предизборна акция, доминирана от стопански тематики, само че и с полемика какво би трябвало да направи арктическият остров, с цел да стане самостоятелен от Дания, съобщи Асошиейтед прес.
 
Жителите на полуавтономната датска територия, една от най-рядко обитаемоте в света, хранят очаквания за самостоятелност, само че осъзнават, че стопанската система, която зависи основно от лова на скариди и камбала наред с годишна дотация от датското държавно управление от 3,7 милиарда крони (614,7 милиона долара), има потребност от възстановяване. Друга тематика по време на предизборната акция беше модернизирането на трите летища, с цел да одобряват интернационалните полети и по този начин да подтикват туризма.
 
Левоцентристката партия на премиера Ким Килсен Сиумут съобщи по време на акцията, че британският, а не датският би трябвало да бъде преподаван като втори език в учебните заведения, с цел да станат 56-те хиляди поданици на острова по-независими. Около 40 000 гренландци имат право на глас.
 
Основните кандидати за премиерския пост са Килсен от левоцентристката Социалдемократическа партия " Сиумут " ( " Напред " ) и Сара Олсвиг от крайнолявата " Инуит атакатигиит " ( " Инуитско приятелство " ), застъпваща се за самостоятелност. Според последните социологически изследвания партията на Килсен е с изравнени позиции с " Инуитското приятелство ". Двете евентуално ще оформят ръководеща коалиция.
 
През 1979 година Дания дава на Гренландия известна автономност и я прави равнопоставен член на Кралство Дания. През 2008 година Гренландия организира референдум за по-голяма автономност. Това се реализира през идната година, като Дания резервира контрола над външната политика защитата и финансовата политика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР