Гръцкото правителството призова местните банки да преразгледат 12 категории комисионни,

...
Гръцкото правителството призова местните банки да преразгледат 12 категории комисионни,
Коментари Харесай

Гръцките власти с необичаен призив към банките

Гръцкото държавното управление прикани локалните банки да преразгледат 12 категории комисионни, начислявани върху транзакции и банкови услуги, и да понижат разноските, които заплащат клиентите. Това написа ежедневникът Kathimerini, представена от profit.bg.

Става въпрос за такси върху електронни транзакции, като превод през интернет или мобилно банкиране, което коства на потребителите 4-5 евро, изтегляне на пари в брой през банкомат на друга банка, което се таксува с 2,50 евро, само че също и такси за разглеждане на заявки и молби за разпределяне на заем, които могат да стигнат до 500 евро. В тях не влизат разноските за юридически разбор и механически надзор, които подвигат сметката с още 500 евро за кредитополучателите. Издаването на копие на банков документ нормално коства 50 евро, а за извлечение за сметка - 20 евро.
-->
Актуализиране надолу на таксите бе поискано по предложение на министъра на финансите Христос Стайкурас и е част от дневния ред на полемиките на Министерството с финансовите институции за улеснение и облекчение на кредитополучателите, избрани като приоритет от премиера Кириакос Мицотакис. 

Банковите такси за прекачване на пари по сметки в две разнообразни банки са прекалено високи за електронна транзакция, която благоприятства заплащанията освен с кредитна или дебитна карта, само че и директното прекачване на пари сред обособени институции. Средната цена в Гърция е близо 3 евро, в случай че транзакцията не се извърши незабавно, и 4-5 евро – за неотложно осъществяване.

Налагането на такса за входящи и изходящи парични преводи е характерен случай на деформиране, което всъщност съставлява двойно заплащане за една и съща услуга, считат от държавното управление. Банките са приложили логиката на входящия и изходящия превод освен за старите транзакции от този вид, които са се изпълнявали със забавяне от два до три дни, само че и за кредитни преводи посредством непосредствено заплащане – т.е. за няколко секунди – за които цената въз основа на фактурите е 2-2,5 евро.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР