Гръцкото недоволство от компромиса за името на Македония изкара по

...
Гръцкото недоволство от компромиса за името на Македония изкара по
Коментари Харесай

Ако гърците отхвърлят името Северна Македония

Гръцкото неодобрение от компромиса за името на Македония изкара по улиците толкоз доста хора, колкото и строгите икономии поради дълговата рецесия., припомня Дойче веле.
Провал на договорката ще дестабилизира целия район, предвижда Райнхард Везер в коментар за " Франкфуртер алгемайне цайтунг ":


От съвсем 30 години виждаме каква мощна тяга могат да бъдат националните въпроси в Югоизточна Европа: от кървавите войни в Босна и Херцеговина и Хърватия до фарса в разногласието за името сред Гърция и нейната северна съседка. Протестът против желанието на една някогашна югорепублика да носи името Македония изкара по улиците толкоз доста хора, колкото и недоволството от последствията от дълговата рецесия.

Заради този спор преди няколко дни се разпадна ръководещата ляво-дясна коалиция, която преди този момент беше устояла и на най-тежките удари в тези сложни за страната стопански времена. Дори и след извоювания от премиера Ципрас избор на доверие не е несъмнено, че Народното събрание ще одобри компромиса за името Северна Македония.

Между фарса и нещастието

Ако Преспанското съглашение се провали, доста бързо ще стане ясно какъв брой е тънка границата сред фарса и нещастието: разтърсванията в двете страни биха засегнали целия район. Страната, която към този момент се назовава Северна Македония, е нежна страна, в която едно албанско малцинство живее в неустойчив баланс със славянското болшинство. То пък, от своя страна, е надълбоко разединено сред поддръжниците на новото държавно управление и националистите, които преди този момент управляваха в продължение на 10 години.

Най-сигурният път към стабилизирането на страната е участието ѝ в НАТО - една от дребното тематики, по която царува единогласие измежду огромните народностни групи. То обаче е допустимо единствено в случай че Гърция утвърди приемането на страната в пакта под новото ѝ име .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР