Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се оплака от продължаваща турска агресия,

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се оплака от продължаваща турска агресия,
Коментари Харесай

Мицотакис осъди турската агресия преди срещата на върха на ЕС

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се оплака от продължаваща турска експанзия , ден преди водачите на Европейски Съюз да обсъдят връзките с Анкара, оповестява Агенция Франс Прес.

" Турската експанзия против Република Кипър остава , подкопавайки европейския курс на Анкара и всъщност подновявайки договарянията по кипърския въпрос ", сподели Мицотакис след среща с президента на Кипър Никос Анастасиадес в Атина.

Лидерите на 27-те държави-членки на Европейски Съюз би трябвало да обсъдят положението на връзките с Анкара като един от въпросите на срещата им на върха, която стартира в четвъртък.
 Гърция и Турция с нови диалози за разногласието в Източното Средиземноморие
Гърция и Турция с нови диалози за разногласието в Източното Средиземноморие

Новите диалози ще са 62-та среща от 2000 година

Блокът е поощрен от възобновяването на договарянията на Турция с Гърция по противоречивата им морска граница и от проектите за обновяване на мирните старания на Организация на обединените нации за разграничена държава-членка на Европейски Съюз - Кипър.

Но ръководителите на Европейски Съюз предходната седмица притиснаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган за " продължителна деескалация " с Гърция.

През последните седмици бяха извършени два кръга от договаряния сред гръцки и турски специалисти след скок в напрежението в Източното Средиземноморие.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е поканен да посети Анкара идващия месец.

Миналата седмица Дендиас акцентира, че визитата ще бъде осъществено " при подобаващи условия ", призовавайки турските чиновници да " заобикалят изказвания, които не оказват помощ за основаването на климат на положителни връзки ".
 Брюксел притиска Турция за
Брюксел притиска Турция за " непрекъсната деескалация "

Европейски Съюз и Турция се пробват да поправят връзките си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР