Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нареди незабавна оценка на размера на

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нареди незабавна оценка на размера на
Коментари Харесай

Гръцкият премиер: Климатичните промени вземат своя дан в Южна Европа

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис подреди незабавна оценка на размера на вредите от горския пожар в естествения резерват на остров Евбея, откакто бе осведомен за ситуацията от генералния секретар на Гражданска отбрана Никос Хардалиас и представители на противопожарните служби на острова, съобщи организация АНА-МПА.

Мицотакис сподели, че оценката на вредите е нужна за установяване на компенсации за засегнатите фермери и с цел да се сътвори опция " природата да стартира сложния и муден развой на възобновяване на вредите ", предава Българска телеграфна агенция.

Мицотакис поздрави пожарникарите за големите им старания в извънредно сложни условия и положителната съгласуваност на всички служби. Той заяви, че държавното управление ще внесе промени в метода на деяние на Гражданска отбрана след края на сезона с висок риск от пожари.

" Знаем, че пожари ще има и отсега нататък. Те ще бъдат част от всекидневието ни, защото климатичните промени вземат своя дан в Южна Европа ", сподели Мицотакис.

В естествен резерват на остров Евбея втори ден бушува пожар, а стотина души бяха евакуирани от няколко села и един манастир. В гасенето на огъня вземат участие 250 пожарникари, както и бойци и доброволци, 6 самолета и 5 хеликоптера, които работят в труднодостъпна борова гора и каньон, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера бе оповестено изключително състояние поради мощния вятър и пушек, който се стеле от острова към Атина. Досега са изгорели 28 квадратни километра повърхност, а един доброволец, който получи изгаряния, е в болница.

Гърция изиска помощ от Европейската организация за гражданска отбрана, а Италия и Хърватия изпратиха 4 самолета за гасене на пожари. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР