Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нареди незабавна оценка на размера на

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нареди незабавна оценка на размера на ...

Гръцкият премиер: Климатичните промени вземат своя дан в Южна Европа.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нареди незабавна оценка на размера на щетите от горския пожар в природния резерват на остров Евбея, след като бе информиран за положението от генералния секретар на Гражданска защита Никос Хардалиас и представители на противопожарните служби на острова, предаде агенция АНА-МПА.

Мицотакис каза, че оценката на щетите е необходима за определяне на обезщетения за засегнатите фермери и за да се създаде възможност "природата да започне трудния и бавен процес на възстановяване на щетите", предава БТА.

Мицотакис поздрави пожарникарите за огромните им усилия в изключително трудни условия и добрата координация на всички служби. Той съобщи, че правителството ще внесе промени в начина на действие на Гражданска защита след края на сезона с висок риск от пожари.

"Знаем, че пожари ще има и занапред. Те ще бъдат част от ежедневието ни, тъй като климатичните промени вземат своя дан в Южна Европа", каза Мицотакис.

В природен резерват на остров Евбея втори ден бушува пожар, а стотина души бяха евакуирани от няколко села и един манастир. В гасенето на огъня участват 250 пожарникари, както и войници и доброволци, 6 самолета и 5 хеликоптера, които действат в труднодостъпна борова гора и каньон, предаде Асошиейтед прес.

Вчера бе обявено извънредно положение заради силния вятър и дим, който се стеле от острова към Атина. Досега са изгорели 28 квадратни километра площ, а един доброволец, който получи изгаряния, е в болница.

Гърция поиска помощ от Европейската агенция за гражданска защита, а Италия и Хърватия изпратиха 4 самолета за гасене на пожари. /БТА

Източник: dnesplus.bg