Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза в петък, че Европейският съюз

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза в петък, че Европейският съюз
Коментари Харесай

Гръцкият премиер иска Западните Балкани в ЕС до 2033 година

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сподели в петък, че Европейският съюз би трябвало да предложи интеграцията на всичките шест народи от Западните Балкани в Европейски Съюз до 2033 година - нещо, което той назова " смела, само че нужна стъпка ", предава Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна придаде ново чувство за необходимост на нуждата от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово към 27-членния Европейски Съюз, частично за противопоставяне на възходящото съветско и китайско въздействие в района. Обвързването може да включва пълноправно участие или различна общественост.

В публикация, оповестена в " Политико " преди срещата на върха в Гърция на процеса на съдействие в Югоизточна Европа (SEECP), Мицотакис сподели, че Европейски Съюз би трябвало да потвърди, че когато " изложи визия, той има желанието и потенциала да я последва ".

Визията за присъединение към Европейски Съюз за района, сподели той, е станала " замъглена, избледняваща в очите на разочарованите жители ", защото разширението на Европейски Съюз спря през последните години заради опасения за сигурността, ръководството и миграцията.

" Посланието ми през днешния ден е ясно: в сходство с избрани критерии, дано предложим интеграцията на всички страни от Западните Балкани в Европейски Съюз до 2033 година - упорит, само че изпълним график. Това от дълго време е закъсняло ", сподели Мицотакис.

" Първата стъпка би трябвало да бъде решение след две седмици в Брюксел за деблокиране на пътя на Северна Македония и Албания, " акцентира той.

Инициативата на Мицотакис акцентира, че Гърция се пробва да ускори ролята си на Балканите, откакто излезе от финансовата рецесия, която опетни нейния имидж.

Очаква се немският канцлер Олаф Шолц, който в петък стартира двудневна обиколка на Западните Балкани, също да пътува до северния гръцки град Солун за вечеря с 13-те участници в SEECP.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се причисли към тях.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР