Гръцкият парламент гласува за по-строги правила за подслушването в страната.

...
Гръцкият парламент гласува за по-строги правила за подслушването в страната.
Коментари Харесай

Гърция прие по-строги правила за подслушването в страната

Гръцкият парламент гласоподава за по-строги правила за подслушването в страната. Това става на фона на продължаващия скандал за следенето и подслушването на политици, военни и публицисти, съобщи БНР.

Новите правила, гласувани от депутатите плануват потреблението на програмен продукт за подслушване от частни лица да се санкционира с до 10 години затвор.

Новото гръцко законодателството планува и по-строги инспекции на законните подслушвания, както и тригодишен период, в който лицата, обект на държавно наблюдаване, да могат да бъдат известени, че са били част от разработка.

Скандалът с подслушването избухна през юли, когато Никос Андрулакис – народен представител в Европейския парламент и водач на Гръцката социалистическа партия „ ПАСОК “ – „ Кинал “ подаде тъжба в съда, в която твърди, че е имало опити за подслушване на мобилния му телефон благодарение на противозаконен шпионски програмен продукт, прочут като Predator.

В рамките на няколко дни стана ясно, че Андрулакис е бил следен настрана и от гръцката разследваща работа, преди да стане водач на третата по величина партия в Гърция.

Двама гръцки публицисти и различен почитан опозиционен политик също настояват, че са били под наблюдаване.

Правителството изрично отхвърли поредност от известия, съгласно които десетки известни гърци също са били под наблюдаване, в това число някогашният министър председател Андонис Самарас, няколко настоящи министри, военни началници, притежатели на медии и публицисти.

По време на парламентарния спор в четвъртък министър-председателят Кириакос Мицотакис назова известията „ тайни теории “ и „ приказки… без нито едно доказателство “.

Той още веднъж отхвърли държавното управление да е обвързвано по какъвто и да е метод с противозаконния шпионски програмен продукт Predator.

През август шефът на гръцката разследваща работа, както и непосредствен консултант и племенник на министър-председателя, подадоха оставки поради наблюдението на гръцкия социалистически водач.

Критиците означават, че едно от първите дейности на Мицотакис, когато стана министър-председател през 2019 година, беше да прикрепи националната разследваща работа към персоналния си кабинет.

Гръцкият парламент сътвори комисия за следствие на абсурда с подслушванията в страната, само че следствието обаче завърши единствено след месец.

Миналия месец комисия на Европейския парламент, която проверява случай на подслушване в няколко страни от Европейски Съюз, означи, че следствието по проблема в Гърция е било незадоволително.

 
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР