Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се срещна с председателя на настоятелството

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се срещна с председателя на настоятелството
Коментари Харесай

Гърция упорито търси „справедливо” решение за мраморите от Акропола

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис се срещна с ръководителя на настоятелството на Британския музей Джордж Осбърн, с цел да разиска евентуалното репатриране на противоречивите мраморни статуи на Партенона. Това заяви гръцкият вестник Ta Nea.

Тайните договаряния се водят повече от година. Озбърн, който е някогашен министър на финансите на Обединеното кралство, също се е срещнал с двама висши министри от гръцкото държавно управление, отбеязва изданието.

Скулптурите на Партенона в Британския музей са по-известни като „ Мраморите на лорд Елгин “ — на името на британски посланик в Османската империя, който през 1800 година ги изнася от родината им. Те са обект на дълготраен спор и договаряния сред двете страни.



Част от фриза, за който се счита, че е дело на Фидий, изложен в Музея на Акропола. Източник: PROFIT 

„ Споразумението е приключено на 90 %, остават нерешени сериозните 10 на 100. Не е невероятно да реализираме цялостен триумф. На последната среща бе реализиран забележителен прогрес ”, разяснява специалист, осведомен с договарянията.

Мицотакис е оптимист. „ Може да се откри печелившо решение, което ще върне в родината скулптурите на Партенона, като в същото време се вземат поради опасенията, които Британският музей може да има “, акцентира Мицотакис.



Музеят на Акропола. Източник: PROFIT

Едно допустимо решение е така наречен Модел на Палермо, употребявано за оспорвани експонати от музея в най-големия сицилиански град. По образеца на Сицилия мраморите от Партенона могат да бъдат краткотрайно изложени в Музея на Акропола в Атина, след което държавните управления ще разгласят договорка съкровищата за окончателното им репатриране. Подобна договорка може да бъде контрактувана без категорично упоменаване на собствеността върху артефактите, съгласно TaNea.

„ Не мисля, че някой съществено мисли, че един път изложени в Атина, те в миналото ще се върнат в Британския музеей ”, разяснява някогашният министър на културата на Обединеното кралство Бен Брадшоу пред Ta Nea.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР