Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му

...
Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му
Коментари Харесай

Подписаха историческия договор за името на Македония

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му сътрудник Никола Димитро в подписаха контракта за новото име на Македония в наличието на министър председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев н а брега на Преспанското езер о. Тази седмица двамата министър-председатели направиха значима крачка към решение на дългогодишния спор, като се схванаха новото име на западната ни съседка да бъде Република Северна Македония . Този ход не бе посрещнат еднопосочно в двете страни. След сключване на историческото съглашение следва процедура в Гърция и Македония по утвърждение за новото име.
 Гърция Македония БГНЕС

 
Ти благодарам за доблеста и храброста, Алексис (). Не беше елементарно, само че вреди поради заедничката иднина.
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev)

Споразумението сред Атина и Скопие за новото име на Македония бе подписано в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, а по-късно срещата продължава на македонска земя. Церемонията стартира, като министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и двамата първи дипломати Никола Димитров и Никос Кодзияс, бяха посрещнати с овации.


Европскиот концепт е цивилизациска вредност која е демократска и која се противи на операциите на популизмот и на стравот.

Горди сме на овој контракт. Горди сме зашто се обединивме околу решение на еден спор којшто нѐ делеше, и избравме решение што нѐ обединува.
— Влада на Република Македонија (@VladaMK)
Регионът претърпя задоволително премеждия, тъй че дано от през днешния ден нататък пеем радостни песни на Балканите, съобщи министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. " Ще се срещнем с големи провокации по пътя ни, само че имаме потребност да използван по ефикасен метод двустранните политики. Това са политики, основани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде изрично затваряне на една глава на разликите в района ", съобщи Ципрас.Гръцкият министър председател означи, че е го лям обожател на балканския фолклор и музика . Днес пишем една нова ария дружно, съобщи той. " Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат потребност от това историческо събитие ", добави Ципрас.-->
 Гърция Македония БГНЕС

Моето възприятие денеска, кое го делам откровено со сите вас, е дека со потпишувањето на Конечниот контракт за решавањето на прашањето за името и за стратешко партнерство меѓу нашите две земји - поместивме планини.
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev)
" Какъв необикновен, хубав ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и за напред " стартира изявлението си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш религия, фантазия и вяра – можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на Аристотел. " С Гърция в действителност преместихме планини. Във времена, когато имаше доста съмнение, ние сложихме завършек на един спор, траял години. Това бяха три десетилетия на неустановеност за нашето бъдеще ", съобщи Заев.

" Този контракт ни дава ентусиазъм и кураж да стартираме нови начинания, които да допринесат за положителния живот на жителите и на Македония, и на Гърция. Този контракт ни дава нов другар. С Гърция ще бъдем сътрудници и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще ", сподели още той.
Се осмеливме, затоа што сакаме успеси, македонски успеси. Ние се определивме за иднина. Затоа стигнавме денес тука. Нека биде Преспа патека кон нашата европска иднина.
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev)
" Регионът към този момент има една нова действителност. Вече живеем в свят, в който сме доста подвластни един от различен. Имаме задължението да улесним комерсиалните взаимоотношения . Изолацията не носи доходи за никого ", обърна се Заев към тези, които са срещу контракта и в двете страни. " Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията. Горди сме с този контракт ", заключи Зоран Заев. В края на церемонията министър-председателят той подари алената си вратовръзка на Ципрас.

Церемонията почетоха висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

Изявление направи и медиаторът от Организация на обединените нации по договарянията Матю Нимиц, който се пошегува, че след подписването на контракта чака доста дарове от Ципрас и Заев. Любопитна детайлност е, че съглашението се парафира точно на рождения ден на Нимиц.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР