Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас потвърди, ...

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас потвърди,

Гърция потвърди за рестарта на Бургас- Александруполис

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас удостовери, че сред Гърция и България има полемики за обновяване на плана за петролопровод сред Бургас и Александруполис, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пред икономическото издание „ Икономикос тахидромос “ Скрекас сподели: „ България ни предложи този съответен план и ние се намираме в развой на диалози “. Той добави, че „ превозът на нефт ще се прави от (крайната) точка на петролопровода в Александруполис, а количествата ще се транспортират до Бургас в България “.

За първи път въпросът за рестартиране на плана, контрактуван преди 15 години сред Русия, Гърция и България, само че по-късно преустановен, беше издигнат тази седмица от българския министър на енергетиката Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина.

Във вторник президентът Румен Радев също съобщи, че би трябвало да се мисли за обновяване на плана за петролопровод Бургас-Александруполис, само че отзад напред - Александруполис-Бургас, тъй като поради геополитическите промени „ Нефтохим “ няма да може да получава съветски петрол, а транспортът през Босфора допуска високи разноски и огромни забавяния.
 
 
 
 
 
 

Източник: lupa.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg