Гръцките гласоподаватели в неделя удариха шамар на СИРИЗА, партията на

...
Гръцките гласоподаватели в неделя удариха шамар на СИРИЗА, партията на
Коментари Харесай

Голям шамар за Ципрас на евроизборите

Гръцките гласоподаватели в неделя удариха пестник на СИРИЗА, партията на премиера Алексис Ципрас, в изборите за Европейския парламент и в локалните избори, давайки на опозиционната консервативна партия "Нова народна власт " солидна преднина, демонстрират предварителните резултати и тези от екзит половете, предадоха международните организации.

Според резултатите от екзит половете за изборите за Европейски парламент „ Нова народна власт “ печели с 33,5 % спрямо 25 % за СИРИЗА, съгласно комбинирано изследване на петте съществени частни телевизионни медии.

А предварителните резултати от 15 % от изборните секции дадоха също преднина за „ Нова народна власт “ от над осем % в локалните избори.

"Гърция е изпратила мощно обръщение... хората са отдръпнали доверието си ", сподели водачът на „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис.

"Гърция се нуждае от ново държавно управление... министър председателят би трябвало да поеме отговорностите си, той би трябвало да подаде оставка за богатството на страната ", сподели той.

Очакваше се Ципрас да направи послание към нацията по-късно в неделя.

Националните избори са планувани за октомври, само че в неделя имаше спекулации, че Ципрас може да свика предварителни избори в края на юни.

Социалистическата партия Кинал (ПАСОК) се класира на трето място със 7,7 %, следвана от комунистическата партия (ККЕ) с 5,5 %, съгласно изследването измежду гласоподавателите.

Гръцката неонацистка партия "Златна зора " падна до към 4,5 % - близо пет пункта по-малко от предходното си показване през 2014 година, за сметка на новата националистическа партия „ Гръцко решение.

За първи път в страната над 100 000 гърци на възраст 17 години получиха право на глас.

По време на локалните избори предварителните резултати от към 14 % от изборните секции демонстрират, че претендентите на Нова народна власт водят и си обезпечават болшинство в 13-те района на Гърция.

Гласували са към 56% от гласоподавателите.

Кандидатът на Нова Демокрация за кмет на Атина Костас Бакоянис - внукът на починалия министър председател Константин Мицотакис - също има съществено преимущество пред противниците си преди втория тур на 2 юни, както и консервативният претендент за кмет в Солун.

Ципрас по-рано разгласи гласуването в неделя за "вот на доверие " и сподели, че гласоподавателите "имат отговорност " да пазят икономическите и обществените придобивки по време на неговото четиригодишно ръководство.

"Днес е денят за отбрана на икономическото възобновяване и ограниченията, подхванати в поддръжка на общественото болшинство ", сподели министър председателят след гласуването.

"През последния месец виждаме, че нашите хора отиват на манифестации, моралът е по-висок, в сравнение с преди няколко месеца. И това ще работи в наша изгода ", съобщи финансовият министър Евклид Цакалотос за държавната телевизия ERT.

Наскоро министър председателят разгласи облекчение на налозите в туризма и разгласи спомагателна месечна надбавка за най-бедните пенсионери в страната.

Гърция излезе от третата и последна интернационална финансова помощ през август 2018 година, крайъгълен камък в нейния излаз от злополуката, която бе погълнала страната.

Международният валутен фонд предвижда растеж от 2,4% в Гърция за 2019 година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Гърция поредно отбелязва по-добри от предстоящите финансови резултати при Ципрас, който изостави позицията си за битка с икономиите и реализира работна договореност с кредиторите на Гърция, откакто съвсем изхвърлиха страната от еврозоната през 2015 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР