Гръцките банки пострадаха сериозно от икономическата криза в страната и

...
Гръцките банки пострадаха сериозно от икономическата криза в страната и
Коментари Харесай

National Bank of Greece продава повечето си поделения на Балканите

Гръцките банки пострадаха съществено от икономическата рецесия в страната и се наложи на няколко пъти да бъдат спасявани от страната.

Още по тематиката
Собствениците на шест банки са дали своят вот общо 883.3 млн. лева дял

Увеличението на оценките е доста и идва след придобиването на банката от белгийската KBC Group

Белгийската KBC влезе в ръководството на закупената институция. Петър Андронов ще ръководи групата

Втората по величина банка в Гърция – National Bank of Greece (NBG), ще продаде множеството си активи на Балканите, в това число поделението си в Румъния, с цел да извърши проекта за преструктуриране, контрактуван с европейските управляващи. Това съобщи основният изпълнителен шеф на банката Леонидас Фрагиадакис в изявление за Reuters.

Като други огромни гръцки банки NBG разпродава активи и дъщерни сдружения в други страни, с цел да се концентрира върху активността си на вътрешния пазар, като се чака постъпленията да усилят финансовите индикатори и ликвидността. Това към този момент се случи с българската ОББ, която беше купена от белгийската KBC.

Наближаваща договорка в Румъния

" Много сме близо да обявим купувача на Banca Romaneasca, декларира Фрагиадакис. Продажбата ще бъде завършена през идващите няколко месеца, тя ще усили капитала и ще бъде потребна за ликвидността. "

Купувачът на румънското дъщерно сдружение, което е напълно благосъстоятелност на гръцката банка и има мрежа от към 100 клона, ще изплати заем от 550 млн. евро, който Banca Romaneasca е взела от NBG, а това в допълнение ще поддържа ликвидността. Фрагиадакис добавя, че NBG ще продаде и по-малките си подразделения в Сърбия, Албания и Кипър като част от задължения към регулаторите.

" Над 90% от преструктурирането ни е завършено. Тези интервенции образуват доста дребна част от уговорките ни по проекта ", споделя той и прибавя, че процедурите по продажбите текат сега.
Фрагиадакис ръководи банката в сложен за нея интервал, като продаде турското поделение Finansbank – " дойната крава " на NBG, подразделението за частен капитал NBGI, Обединена българска банка (ОББ), курорта Astir Palace, южноафриканските интервенции, а предходната седмица и отдела за обезпечаване.

NBG, в която 40% са благосъстоятелност на избавителния фонд на страната HFSF след три кръга рекапитализация, ще се концентрира върху локалния пазар, с цел да помогне " да се изкара стопанската система от плаващите пясъци на рецесията " в посока към възобновяване.

Българската диря

В резултат на икономическата рецесия гръцките банки се разделиха и с част от българския си бизнес. През предишния месец белгийската банка KBC завърши договорката по придобиване на ОББ и " Интерлийз " от NBG за общата сума 610 млн. евро. В идната към половин година следва обединение на дейностите на ОББ и Сибанк (собственост на KBC), с цел да може до началото на 2018 година да проработи обединената банка, която ще е трета на пазара в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Отново през юни стана ясно, че друга гръцка банка - Piraeus Bank, се разделя с бизнеса си на Балканите, който включва и едноименната банка в България. Решението визира както банковото отделение в нашата страна, по този начин и тези в Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, а и други нестратегически активи на групата в района. Целта е да се свие портфейлът от неприятни заеми, както и да се генерира запас за активността на главния й пазар - Гърция, където Piraeus е най-големият заемодател по мярка на активите. Плановете на банката са продажбите да приключат до 2020 година

Ако това се случи, трета банка с гръцки капитали ще смени собствеността си, откакто първо клонът на Алфа банк беше добит от Пощенска банка. По този метод ще намалее доста и въздействието на гръцките банки върху българската банкова система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР