Гръцки съд осъди на десет години затвор 4-ма млади афганистанци

...
Гръцки съд осъди на десет години затвор 4-ма млади афганистанци
Коментари Харесай

Гръцки съд реши: 10 години затвор за 4-ма афганистанци, опожарили лагер на остров Лесбос

Гръцки съд осъди на 10 години затвор 4-ма млади афганистанци - претенденти за леговище, за пожарите, унищожили лагера Мория на остров Лесбос през септември 2020 година, който тогава бе най-големият лагер за мигранти в Европа.
Адвокатите на отбраната обявиха, че съдът на остров Хиос е признал 4-мата за отговорни за тенденциозен пожар. Юристите обявиха, че незабавно ще апелират присъдата.
В лагера Мория, основан през 2013 година в пика на мигрантската рецесия, живееха над 10 000 мигранти преди той да бъде погубен изцяло вследствие на два пожара на 8 и 9 септември 2020 година, при които нямаше жертви.
Други 2-ма афганистанци, малолетни по това време, бяха наказани през март на пет години затвор от съд на остров Лесбос, който ги призна за отговорни за това, че са взели участие в палежа.
Адвокатите на афганистанците обявиха, че подсъдимите не са получили право на обективен развой. Те настояват, че 3-ма от подсъдимите са имали документи, доказващи, че са били на възраст под 18 години сега на арестуването им, само че не са били приети за малолетни от гръцката страна.
Процесът се основаваше в огромна степен на удостоверение на различен афганистанец, претендент за леговище, който бе разпознал 6-мата като причинители на палежите.
Този основен очевидец не присъстваше в правосъдната зала в петък, както и по време на процеса против 2-мата малолетни афганистанци на остров Лесбос през март, защото не е могъл да бъде локализиран, съгласно отбраната.
Обвиняемите твърдяха, че са били взети на прицел от този очевидец, принадлежащ към етническата група пущун и практикуващ сутински ислям, защото те принадлежали към хазара - шиитско малцинство, постоянно преследвано в Афганистан.
Другите очевидци на обвиняването бяха служители на реда, пожарникари, представители на Европейската работа за поддръжка в региона на убежището и на неправителствени организации, работещи в лагера.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР