Гръцки депутати искат разяснения за суверенитета на островче в река

...
Гръцки депутати искат разяснения за суверенитета на островче в река
Коментари Харесай

Група мигранти предизвика спор къде минава границата между Гърция и Турция

Гръцки депутати желаят уточнения за суверенитета на островче в река Еврос (Марица) на гръцко-турската граница

Седем депутати от гръцката опозиционна партия СИРИЗА са изпратили питане до способените министри от държавното управление на Кириакос Мицотакис, в което желаят уточнения за суверенитета на островче в р. Еврос (Марица) на гръцко-турската граница, където през последните дни се разигра рецесия с най-малко 38 бедстващи мигранти от Сирия и Палестина, оповестяват гръцките медии.

Случаят датира най-малко от 11 август, когато се появиха информации за бедстващи мигранти на островче в реката, която разделя Гърция и Турция. Тогава гръцките управляващи дадоха отговор, че островчето е турска територия и са уведомили турските управляващи, с цел да окажат помощ на мигрантите.

На 16 август 38 мигранти бяха открити на гръцка територия, като съгласно формалната информация те са минали в Гърция на 14 август и са открити южно от в началото оповестените им координати. Според показанията им, оповестени от гръцките управляващи, те били принудени със закани от турските сили за сигурност да преминат на гръцка територия, а едно дете на 5 години е умряло, още до момента в който се намирали от турската страна.

В запитването на СИРИЗА, подписано от някогашния министър на външните работи Йоргос Катрунгалос, се слага обаче въпросът за какво островчето, за което държавното управление твърди, че е турско, е вписано в гръцкия кадастър като благосъстоятелност на гръцката страна. Те питат дали вписването в кадастъра е в несъгласие с данните на географската работа на армията и упорстват, в случай че фактически данните на армията сочат, че съгласно протокол от 1926 година островчето е в Турция, да бъдат импортирани в Народното събрание. Опозиционните депутати питат държавното управление дали счита островчето за гръцка територия, както е записано в кадастъра, и дали счита да обезпечи гръцкия суверенитет върху него, или ще изиска смяна в кадастъра. Накрая те питат министрите какви ще са следствията за гръцкия суверенитет от настояването за интервенция от турските управляващи, което е отправило гръцкото държавно управление.

В изказване през днешния ден гръцкото министерство на външните работи дефинира случая като следващ опит на Турция да употребява миграционния и бежанския проблем, като вероятно сътвори и граничен спор.

„ Спрямо това ново нападение против националните ни ползи са нужни разсъдък и отговорност от всички политически сили на страната ни, вместо опит за преобразяване на тематиката в поле за партийно опълчване от част от опозицията “, се споделя в изказването, представено от АНА-МПА.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР