Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи против договора за

...
Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи против договора за
Коментари Харесай

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Атина

Гръцката полиция употребява сълзотворен газ против протестиращи срещу контракта за името на Македония пред гръцкия парламент. Вътре продължават дебатите, след което депутатите би трябвало да гласоподават по поискания избор на съмнение на държавното управление на Ципрас. Очаква се вотът да не мине, т.е. държавното управление да остане на власт, защото депутатите от ръководещата коалиция Сириза и Независими гърци имат 155 депутати в 300-членния парламент.

Според очевидци полицията е изстреляла минимум два пъти сълзотворен газ против хора, които се пробвали да се качат по стълбите пред Народното събрание, ядосани от контрактуваното съглашение, съобщи организация Ройтерс.

Протестът стартира през днешния ден следобяд на площад Синтагма. Организаторите от Комитета за битка за гръцкия темперамент на Македония насочиха апели „ Цяла Гърция на площад Синтагма “ и „ Ако не в този момент – по кое време, в случай че не ние – кой! “.

В петък също имаше митинги пред гръцкия парламент, като утринният беше малко по-масов от следобедния, само че и при двата броят на протестиращите беше надалеч от всеобщите демонстрации, проведени през януари и февруари в Солун и Атина.

Нов митинг е плануван и на следващия ден в региона на Преспанското езеро, където е планувано подписването на съглашението за новото име Република Северна Македония, контрактувано от гръцкия и македонския министър председател. За стачкуващите от доста градове в Гърция уредниците са обезпечили автобусен транспорт на цени от 5 до 15 евро.

И опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ привиква на следващия ден в 13.30 часа локално време протестно шествие в град Битоля срещу съглашението по разногласието за името с Гърция.

Според партията, съглашението, реализирано сред премиера Зоран Заев и гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас, е извънредно нездравословно и противоречащо на националните и държавните ползи на Македония. Говорителят на партията Димче Арсовски съобщи, че ще употребяват всички демократични способи, с цел да попречат на това „ частно съглашение за капитулация “ на Заев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР