Гръцката опозиция не приема решението, договорено от Атина и Скопие

...
Гръцката опозиция не приема решението, договорено от Атина и Скопие
Коментари Харесай

Гръцката опозиция отхвърли сделката за името на Македония

Гръцката съпротива не приема решението, контрактувано от Атина и Скопие за името на Македония, сподели водачът на втората най-голяма партия в Народното събрание Кириакос Мицотакис, представен от " Ройтерс " и " Катимерини ".

Думите му слагат под въпрос триумфа на съглашението, реализирано от министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Вчера Заев разгласи, че двете страни одобряват Република Македония да се преименува на Република Северна Македония, а Ципрас - че постигнатите договорености дават отговор на всички гръцки условия.

Според Мицотакис обаче договорката е " проблематична ", тъй като множеството гърци са против нея, а Ципрас няма нужната политическа легитимност. " В обстановка сме, която е невиждана в конституционната история на Гърция. Премиер без явен парламентарен мандат желае да ангажира страната с действителност, която няма да може да се промени ", сподели той във видеообръщение.

Опозиционният водач има поради неналичието на парламентарно болшинство в гръцкия парламент, което да утвърди проектодоговора след подписването му (и след ратификацията от македонските депутати). Причината е, че съдружният сътрудник на Ципрас, партията " Независими гърци ", отхвърля съглашение, съдържащо термина " Македония " като част от бъдещото име с аргумента, че Македония може да е единствено гръцка.

В обръщението Мицотакис сподели още, че единодушието на гръцкото държавно управление с термините " македонски език " и " македонски етнос " е недопустимо " национално оттегляне " и това опонира на настояванията на " болшинството гърци ". " Трябва да излекуваме доста рани и нямаме потребност от нови, изключително в Северна Гърция ", сподели той.

Фотогалерия: Атина събра гнева от цялата страна за името на Македония >

Кой още стачкува

Консервативният вестник " Елефтеротипия " пък излезе с публицистична публикация, определяща договорката като " измяната на македонската еднаквост и език ". " Катимерини " пък приказва за нея като съглашение с " пропуски и въпросителни ". Други издания като в. " Та неа " предизвестиха, че не може да има компромис без отстъпки, а луксът да съдят договорката ще остане за историците.

Активистката група " Комитет за гръцката еднаквост на Македония " ще провежда митинги в Атина и Северна Гърция, в случай че водачите продължат да отстояват договорката, и прикани депутатите да не я ратифицират. Срещу нея се разгласи и композиторът Микис Теодоракис, който беше измежду участниците в един от най-големите митинги в отбрана на името по-рано тази година.

Според заместител външния министър Георгос Катрукалос обаче, в случай че опозицията е срещу подписването на договорката, тя може " да я сложи под въпрос с избор на съмнение, за какво не го прави ".

Разнобой за съглашението има и в Македония. Президентът Георге Иванов се чака да направи послание за нея, само че към този момент предизвести, че във типа, в който е представяна, може и да не я подпише. Лидерът на опозицията (чиито гласове обаче няма да са нужни за вота) Християн Мицкоски към този момент предизвести, че я приема като " капитулация " и на идния референдум за името през есента ще гласоподава с " не ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР