Гръцката инфлация нарасна през април до двуцифрено ниво за пръв

...
Гръцката инфлация нарасна през април до двуцифрено ниво за пръв
Коментари Харесай

Гръцката инфлация достигна през април 27-годишен връх от 10,2%



Гръцката инфлация набъбна през април до двуцифрено равнище за пръв път от 1995 година насам, защото съветската война в Украйна увеличи в допълнение така и така мощно растящите енергийни цени.

Спрямо година по-рано инфлацията в Гърция се форсира през април до 10,2% от 8,9% месец по-рано, достигайки най-високо равнище от февруари 1995 година

Потребителските цени в страната се покачиха през април с 2,1% по отношение на март, когато набъбнаха с 2,7%, демонстрират данните на гръцката национална статистика.

Графика на показателя на потребителските цени (CPI) по отношение на година по-рано



Ценовият напън се е нараснал доста при жилищните и комуналните услуги, нараствайки годишно с 35,2% след покачване с 29,9% през март най-много вследствие на продължаващото повишаване на енергийните цени.

Храните и безалкохолните питиета пък нарастнаха през април с 10,9% след покачване с 8,1% през март, като в същото време транспортните цени набъбнаха за втори следващ месец с 15,4%.

Инфлацията се форсира, само че в по-малка степен, и при артикули за дълготрайна приложимост, домашен уреди и услуги (до 4,2% от 3,7% през март), както и при цените в хотели, кафенета и заведения за хранене (повишение с 3,8% през април след повишаване с 2,8% през март), демонстрират още данните на гръцката статистика.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР