Гратисният период за издължаване на плащания по лихви по външния

...
Гратисният период за издължаване на плащания по лихви по външния
Коментари Харесай

Русия не плаща по външния си дълг за първи път от 1918 г.

Гратисният интервал за издължаване на заплащания по лихви по външния дълг на Русия от към 100 милиона $, дължими към 27 май, изтече в нощта против понеделник и се счита за събитие по несъблюдение, заяви организация " Блумбърг ".

Това е " кулминационната точка на все по-строгите западни наказания, които прекъсват пътищата за заплащане към задгранични кредитори ", и се случва за първи път от 1918 година, написа организацията, представена от " Интерфакс ".

Според " Блумбърг " " това е тъмен знак за бързото преобразяване на страната в стопански, финансов и политически парий ", защото " валутните запаси на централната банка са замразени, а най-големите банки са откъснати от международната финансова система ".

Разликата с преди век е, че в този момент Русия има пари да погаси интернационалните си отговорности, само че те са блокирани в чужбина поради глобите за войната в Украйна. Миналата седмица Москва едностранно разгласи, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг от 40 милиарда $ в рубли, само че следва да се види дали държателите на акции ще одобряват такива заплащания, или ще заведат процедури за несъблюдение.

В четвъртък и в петък съветското финансово министерство преведе на новия сътрудник по дълга - националния депозитар на Русия, дължими заплащания по падежи по три облигации. Парите, изплатени в рубли, са по скъпи бумаги, които са деномиинрани в долари и не разрешават да се платят в рубли. Това става по силата на нов механизъм, въведен по силата на декрет на съветския президент Путин.

Финансовото министерство съобщи, че заради " несъблюдение от задгранични контрагенти на отговорностите им да правят заплащания за обслужване на държавния дълг на Руската федерация " министерството на финансите минава към нова процедура за заплащания по еврооблигации, открита с декрет на президента на Руската федерация от 22 юни, заяви министерството.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР