Грандовете в първенството имат неочакван съперник в битката за титлата.

...
Грандовете в първенството имат неочакван съперник в битката за титлата.
Коментари Харесай

Новият Лестър на европейския футбол?! Може би да, треньорът е същият...

Грандовете в шампионата имат непредвиден противник в борбата за купата. Тимът със солидна отбрана и мощна контраофанзива. Звучи ли познато? Клаудио Раниери не желае съпоставения сред Нант и Лестър, тимът, който сензационно изведе до купата във Висшата лига преди две години. По метод, наподобяващ тогавашното му държание, италианецът приказва снизходително за възможностите на тима си и не разпорежда огромни упования.

 Нант обаче е изненадата на Лига 1 през този сезон. В момента отборът е трети в класирането зад ПСЖ и Монако. През предишния шампионат „ канарчетата “ финишираха на 44 точки зад първенеца, само че сега имат огромни шансове да завоюват първата си шампионска купа във Франция от 2001 година насам. Все отново „ жълто-зелените “ са на две точки зад втория Монако и на девет зад любимеца ПСЖ, който все още е с мач повече.

„ Френските публицисти непрекъснато ме питат дали има прилики сред шампионския отбор на Лестър и сегашния състав на Нант. Според мен няма. Единствено треньорът е същият. Лестър беше нещо особено, което е невероятно да се повтори през идващите 50 години “, разгласи 66-годишният Раниери пред „ Би Би Си “.

Статистиката от първите 10 мача демонстрира много забавни данни за представянето на „ канарчетата “. Нант загуби първите си две срещи (срещу Лил и Марсилия), само че по-късно записа четири победи с резултат 1:0 и две с 2:1. Бяха реализирани и две равенства. Отборът на Раниери е получил единствено седем гола, което е приблизително по 0,7 на мач. През шампионския си сезон 2015/16 Лестър допускаше приблизително по 0,9 попадения.  „ Жълто-зелените “ по сходство на шампионския отбор на „ лисиците “ дават самодейността на противника. В своите мачове Нант има топката в 40,4% от времето, а при „ лисиците “ този индикатор беше 42,4%.

Всеки помни шампионския отбор на Лестър под управлението на Раниери и мощната му игра в защита. Малцина обаче си спомнят, че през сезон 2015/16 „ лисиците “ имаха потребност от 10 мача, с цел да реализиран първата си „ суха мрежа “, макар че от самото начало имаха тласък за сходен резултат – безвъзмездна пица.

Повратният миг за шампионската купа на „ лисиците “ беше домакинската загуба от Арсенал с 2:5 през септември 2015 година. След този мач италианецът извади от титулярния състав бековете с очебийно нападателен жанр Ричи де Лает и Джефри Шлуп и заложи на Дани Симпсън и Кристиан Фухс. Дисциплинираната игра на Симпсън имаше основно значение, защото разреши на Рияд Марез да се концентрира най-вече върху играта си в нахлуване.

След като получи 17 гола в първите си 10 мача, Лестър разреши на противниците си да му вкарат единствено осем в идващите 10 срещи. Това сложи платформата за един от най-впечатляващите триумфи в историята на международния футбол. За това, когато става дума за отбрана, с сегашния състав на Нант Клаудио Раниери сподели, че умее да се учи от предходния си опит. Грешките в защита на Лестър от началото на шампионския сезон липсват при „ канарчетата “, които са получили единствено седем гола във вратата си в първите 10 дуела от сезона.

 През лятото „ канарчетата “ похарчиха 10 милиона паунда за нови попълнения. Монако от своя страна се охарчи с 90 милиона, а ПСЖ заплати 222 милиона паунда единствено за Неймар. Според Раниери е невероятно да се бориш с парижани. Италианецът има опит в такава борба, откакто през сезон 2013/14 изведе „ монегаските “ до второто място в класирането след ПСЖ, откакто година по-рано отборът му беше във втора дивизия.

„ Когато бях в Монако, президентът на клуба ми сподели, че ПСЖ ще завоюва осем или девет трофеи през идващите 10 години и когато те изгубят мач, ние сигурно би трябвало да сме спечелили нашата среща. За Нант е значимо да резервира равнището си на игра, а не да завоюва купата или да се бори за нея. Изненадам съм от положителния старт, само че непрекъснато мисля какво би трябвало да подобрим в представянето си “, признава италианският експерт.

До момента Нант показва отбранителен жанр. Играта на отбора не е приятна за гледане през множеството време, само че извънредно сполучливите контраатаки са същинска приятност. Типично по италиански Раниери заложи на сигурността в защита и трансформира в съществена цел недопускането на голове. Едва по-късно идва мисълта за отбелязване на попадения в противниковите порти.

Въпреки сравненията с шампионския тим на Лестър, Нант е по-скоро като Бърнли във Висшата лига. Отбор с прелестна игра в защита, мощно защитно звено, само че и отбор, който може да бъде извънредно сполучлив при контраофанзива. „ Канарчетата “ не основават доста положения, само че когато имат такива се възползват от тях.  За отбора на Клаудио Раниери ще бъде мъчно да продължи с тази резултатност. Причината за това е отсъствието на футболни гении като Нголо Канте, Джейми Варди или Рияд Марез. Нант даже не разполага с играчи, които да се приближават до изброените трима футболисти, макар че Валентен Ронжие (на фотографията вдясно) се показва извънредно добре в полузащитата.

„ Когато си напред в класирането, може да работиш умерено с играчите. Самите те са по-концентирани и щастливи, а треньорът може да им уточни грешките. Това е невероятно да се случи след загуба. Не е добре за треньора. Налагам нашия жанр, защото желая да извадя на показ максимума от футболистите. Трябва да усещам какви са техните стремежи и умения. Ако усещам, че по-добре могат да се пазят и да бъдат рискови на контраофанзива, няма проблем да употребявам този жанр на игра “, добавя Раниери.

Едва ли някой мисли, че Нант може да бъде същински кандидат за купата. Преобладава мнението, че „ канарчетата “ даже надскачат опциите си сега. Те не са на равнището на Монако и Олимпик (Лион), а за съпоставения с ПСЖ никой не си и помисля. Въпреки това не може да се отхвърли мощното начало на тима. Само парижани и „ монегаските “ все още имат повече извоювани точки. Ако „ жълто-зелените “ съумеят да завършат на пето или шесто място, това ще бъде прелестен сезон и ще са надминали упованията.
По материали на „ Би Би Си “
Превод Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР