Грандиозният роман Война и мир от Лев Толстой днес излиза

...
Грандиозният роман Война и мир от Лев Толстой днес излиза
Коментари Харесай

Излиза Война и мир с илюстрации от Теодор Ушев

Грандиозният разказ " Война и мир " от Лев Толстой през днешния ден излиза в четири първокласни и комфортни за четене тома, за които корици и близо петдесет илюстрации нарисува огромният художник и аниматор Теодор Ушев. Използван е класическият у нас превод на Константин Константинов, основан ез 1957 година, а цялостното оформление на плана е на дизайнера Григор Григоров.

" Война и мир " постоянно е определян като най-великия разказ в историята на литературата, а създателят му – Лев Толстой, е приет от рецензията и читателите за най-хубавия белетрист на всички времена. Той основава най-прочутото си произведение в интервала 1863 – 1869 година, в разцвета на младостта си, съумял да се посвети напълно на писането в първите години на брака си. Заглавието на творбата става дефинитивно след първите два разновидността – " Три времена " и " Всичко е хубаво ".



" Война и мир " е забележителна комбинация сред натурализъм, историческа прозаичност и философия. Ако светът можеше да опише самичък себе си, той щеше да написа като Толстой, разяснява Исак Бабел. А самият Толстой декларира, че " Война и мир " не е " разказ, още по-малко е поема и още по-малко историческа хроника ", тъй като " най-хубавата съветска литература не дава отговор на стандартите ".

Макар и фокусиран върху Наполеоновата война с Русия, сюжетът е доста по-мащабен от хроника на славни сражения и бойни тактики – той е отражение на забележителната разноцветност на съветската просвета. Впечатляващата по размер творба среща читателите с над петстотин живи, пълнокръвни герои от три генерации, чиито ориси се разпростират през упоритостите и злополучията на пет аристократични рода.



Отвъд художествените достолепия, огромни фрагменти от текста, изключително по-късните глави, са повече метафизичен полемики, в сравнение с класическа прозаичност и формулират тези убеждения на Толстой, които ще го трансфорат от опозиционер на съвременниците си в един от най-големите мислители, които човечеството познава.

В четирите тома с логото на издателство " Кръг " съвсем невъобразимата дълбочина на романа е прелестно допълнена от въздействащите илюстрации на най-успешния български аниматор Теодор Ушев. Той работи по плана по покана от изд. „ Кръг “ повече от година и основава над 60 илюстрации, 50 от които влизат в четирите тома. Избрал е да работи с китайски туш върху оризова хартия. " Целта беше да основа експресивни изображения, които да кореспондират по необикновен метод с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм ", споделя художникът.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР