Гръмотрън е род дребни медоносни храсти, полухрасти и тревисти растения

...
Гръмотрън е род дребни медоносни храсти, полухрасти и тревисти растения
Коментари Харесай

Билката Гръмотрън: добра алтернатива на диетите

Гръмотрън е жанр дребни медоносни шубраци, полухрасти и тревисти растения от семейство бобови. Около 75 типа, публикувани в Европа, Средиземноморието и Централна Азия. В България се срещат 7 типа. Расте по шубраци, крайбрежия на реки, сухи планински пасища, приморски песъчливи крайбрежия. Притежава извънредно здрава коренна система.

Гръмотрънът носи също и националното название магарешки бодил, въпреки да няма общо с фамозната билка с това название. Поради многото шиловидни бодли е познато и като волска спирка.

Kората на корените и листата на гръмотръна се употребяват като лечебно средство под формата на запарка и отвара. Растението е една от билките, които имат свойството да форсират процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните кафези и редуцират апетита. Именно заради този факт билката е доста добра опция на диетите.
 Трите най-хубави билки против вируси  Трите най-хубави билки против вируси  Трите най-хубави билки против вируси  Трите най-хубави билки против вируси
Чай от гръмотрън може да се пие в така наречен разтоварващи диети. Билката има диуретично и слабително деяние. Може да се употребява при усложнения в уринирането, хипотония, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при сърдечна непълнота, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра.

Гръмотрънът се употребява при всевъзможни застойни процеси в организма, защото билката намалява артериалното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени.

Народната медицина предлага корените от растението на пациенти с ревматични и бъбречни болести и оток.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР