Гражданската организация Спаси София обяви днес, че е независимият общински

...
Гражданската организация Спаси София обяви днес, че е независимият общински
Коментари Харесай

Борис Бонев предлага работна група за спасяването на басейна „Червено знаме“

Гражданската организация Спаси София разгласи през днешния ден, че е самостоятелният общински консултант Борис Бонев е предложил основаването на работна група сред Столична община и Министерство на младежта и спорта, която да избави неповторимия за България плувен комплекс „ Червено знаме “ от цялостна съсипия. „ Целта на работната група е да бъде открито работещо решение за ремонт и наново отваряне на комплекса.
Една от опциите е той да бъде трансфериран за стопанисване на Столичната община, предвид на финансовия и кадрови запас, с който тя разполага. Общината има интерес да го ремонтира, с цел да може басейните да се употребяват както от жителите и гостите на София, по този начин и от спортисти. “ – показа Борис Бонев.

От години петте басейна, трибуните за над 2000 индивида и всички останали неповторими уреди тънат в съсипия, отнемайки шанса за високи спортни триумфи и професионална реализация на днешното потомство от млади спортисти, а на столичани – опцията да практикуват водни спортове в съвременно спортно оборудване. „ Вече близо 10 години министерството не съумява да откри метод да ремонтира и модернизира комплекса и той тъне в съсипия. Затова предлагаме стопанисването да бъде обвързване на Столична община, която да поеме ангажимент и гаранции за запазването на неговия статут, благосъстоятелност и предопределение. “ – добави Борис Бонев.

Спортен комплекс „ Червено знаме “ е открит през 1985 година за Европейското състезание по водни спортове. Към оня миг той е бил един от най-модерните за времето си басейни в Европа. До 2011 година парцелът, както и намиращият се на неговата територия състезателен комплекс, е част от активите на Министерство на защитата, след което той се стопанисва от Министерство на младежта и спорта. Официално комплексът не работи от 2012 година, като в последните години спорадично се загатва, че тече развой на търсене на вложител, само че подобен по този начин и не е открит и басейнът, както и всички прилежащи уреди, не престават да се разрушават.

„ Предвид обстоятелството, че до комплекса е планувано построяването на нова станция на метрото, се притесняваме, че желанията са той да бъде съборен и на негово място да бъде издигнат следващият „ неповторим “ жилищен комплекс. Нелогично е да се откажем от такова оборудване, това е срещу публичния интерес. Смятам, че Общината би била по-добър собственик и може да се откри работещо решение, в това число и посредством публично-частно партньорство. В рамките на комплекса има и огромен хотел и други здания, които биха представлявали интерес за вложителите. “ – безапелационен е самостоятелният общински консултант.

Според градските деятели, най-хубавото решение на този проблем би било стопанисването на този парцел да бъде трансферирано от Министерството на младежта и спорта към Столична община. „ Несъмнено, в София има сериозен недостиг на обществени спортни уреди и належаща потребност от повече публични басейни. Още повече, че поради дефицита на закрити басейни, доста от нашите спортисти са принудени да упражняват в чужбина. Спортната традиция на България и днешните ни спортисти не заслужават сходно срамно отношение. “ разяснява Борис Бонев и добави: „ Смятаме, че е редно Общината да не стои безучастна до момента в който спортните ни очаквания бягат в чужбина, а жителите са принудени да заплащат високи суми за достъп до дребни басейни по столичните хотели. Затова, модернизацията на състезателен комплекс „ Червено знаме “ би трябвало да бъде един от главните цели за Столичната община в границите на идната година. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР