Гражданската неправителствена организация Инициативата „Зелени закони“ информира, за опити за

...
Гражданската неправителствена организация Инициативата „Зелени закони“ информира, за опити за
Коментари Харесай

Коледните подаръци на Министерство на земеделието

Гражданската неправителствена организация Инициативата „ Зелени закони “ осведоми, за опити за легализиране на кражбата на държавни гори посредством порочната скица на заменките. Според нея, това се случва със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните. Експертите на Инициативата дефинират протичащото се като

„ коледен подарък “ за строителния отрасъл.

Причина за тази остра реакция на неправителствената организация стана оповестеното неотдавна желание на земеделското ведомство да стартира процедура за възобновяване на надвзетите суми от бенефициенти, получили държавна помощ за скандалните горски заменки, направени по време на ръководството на тройната коалиция. Наскоро министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че към този момент е подготвена оценителска експертиза за 132 покупко-продажби или контракти за размени на поземлени парцели (направени в интервала 2007-2009-а) с обща повърхност над 110 хиляди декара. По думите й след приключването на работата на оценителната комисия, в 103 от тези случаи е било открита непозволено получена държавна помощ. Става въпрос за 478 парцела с обща повърхност малко над 22 хиляди декара. Оценката е посочила, че бенефициентите на тези договори са получили повече от 80 млн. лв.. Оценките са осъществени от компания „ Агролеспроект “ ЕООД, благосъстоятелност на Министерството на земеделието, оповестяват хората от Инициативата „ Зелени закони “.

Те обаче считат, че главният резултат от тази мярка ще е

да се узакони заграбеното,

чиято действителна стойност е неведнъж по-голяма от сумите, за които ще претендира Министерството на земеделието.

Неправителствената организация дава и съответни образци за това свое изказване. Тя прави разбор единствено на 10 от заменките, чиято обща стойност съгласно нейните специалисти е доста по-голяма от въпросните 80 млн. лв..

„ Опаковахме ги като коледни дарове, които послушните ще получат от страната, т. е. от всички нас “, оповестяват от организацията. И прибавят, че са внесли информация и предложение до министър Танева да спре раздаването на дарове и да разпореди на самостоятелни специалисти да оценят действителната вреда, която тези схеми са нанесли на страната.

Направена е и самобитна „ ранглиста “ на вредите.

Според нея десетото – най-скромно място, заемат покупко-продажбите на страната с компаниите „ Елкор “ ООД и „ Джи ел сат “ ООД. Те са осъществени през 2008 година. Резултатът е, че те получават общо 111.1 дка държавни гори в кв. Баларбаши в Благоевград на цени сред 7 и 8 лева за кв.метър.

Към 2019 –а парцелът на компания „ Елкор “ ООД с посочен планоснимачен номер 04279.84.132 е от 90 дка и той към този момент е парцелиран за самостоятелно застрояване, оповестяват от „ Зелени закони “.

Справки от имотния указател демонстрират, че частните парцели в региона са продават на цени от 30 до над 50 лева за кв.метър. От организацията показват като образец договорка с намиращия се наоколо парцел 04279.95.5 (с повърхност 4.4 дка), който през 2017-а е бил продаден за 53 лева за кв.метър. Заключението, което са създали от организацията е, че единствено компания „ Елкор “ ООД би трябвало да върне нелегално предоставена държавна помощ в размер от 2 до 4 милиона лв.. А какво да се каже за общо оценената държавна помощ от всички 132 заменки, които са на стойност едвам 80 милиона лв....

От организацията прибавят информация за идващите компании в листата на това самобитно „ класиране “. Според тях вредата при тях възлиза на близо 30 млн. лв..

Става дума са заменките на компаниите „ Инвест строй 7 “ ООД и „ Микс-пс “ ООД, които през 2009-а получават общо 156 дка държавни гори в софийските села Бистрица, Герман и Лозен на цени сред 2 и 5 лева за кв.метър. Имотите, съгласно специалистите на Инициативата са с неповторими гледки към Витоша и Панчаревското езеро. По тяхна информация, и двете компании трансферират след това добитите държавни парцели на едно и също лице – Георги Димитров Ганев (роден 1980-а) - шеф на няколко строителни компании, сред които „ Блу хил резидънс “ и “Клийн лабс “.

Справки от имотния указател и предложения в интернет демонстрират обаче, че през 2008 и 2009-а общински и частни парцели в региона са продавани на цени от 30 до над 200 лева за кв.метър. От неправителствената организация сочат като по-интересен образец ипотека от 2008-а на три аграрни парцела в село Герман, оценени от банка Пиреос на...346 лева за кв.метър. Това съгласно тях изрично демонстрира, че при тези две заменки противозаконната държавна помощ, която

Министерството на земеделието подарява

е сред два и петнадесет милиона лв. за всяка компания.

От Инициативата „ Зелени закони “ дават обещание да дават подробна информация и за останалите осем покупко-продажби, които съгласно тях са ощетили страната с още по-големи суми. А „ Банкеръ “ пък се ангажира да разпространява имената на „ отличниците “.

Тук е моментът да напомним и

История на тези случаи.

С Решение на ЕК от 5 септември 2014-а по отношение на скица за държавна помощ № SA.26212 (2011/C) като непозволена държавна помощ са оповестени 132 разпоредителни покупко-продажби за подмяна на частни и държавни горски имоти през интервала 2007 – 2009 година (забележка - решението не обгръща заменките на гори преди 2007-а, както и всички аграрни заменки, с обща повърхност от над 100 000 дка).

Съгласно това решение българската страна беше задължена да откри разликите сред нормативно избраните продажни цени на сменените гори по отношение на действителните пазарни цени в региона на сменените гори, след което да започва процедура по възобновяване на държавната помощ при покупко-продажбите с открити разлики. В резултат на публичния напън и почналото следствие на ЕК, още през 2009-а с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекъснати, а за към този момент сменените държавни парцели бе наложена възбрана за смяна на предназначението. За страдание, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за възбрана върху разпоредителните покупко-продажби с добитите от частните компании държавни гори, напомнят от организацията. И допълват, че още през 2015-а е изнесена информация, че страната е направила опит да разпореди оценката на заменките посредством методика, която да прикрие противозаконната държавна помощ напълно. Тази методиката съгласно тях е била сходна, на тази по която са осъществени самите заменки. След реакция от страна на Еврокомисията, страната беше задължена да употребява методика, която се базира на действителни пазарни цени.

Неправителствената организация обаче счита, че в този момент признатите оценки също не дават отговор на действителните пазарни цени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР