Гражданка на западноевропейска държава е попаднала в кошмара на домашното насилие

...
Гражданка на западноевропейска държава е попаднала в кошмара на домашното насилие
Коментари Харесай

Свекърва превърна в ад живота на западноевропейка у нас

Гражданка на западноевропейска страна е попаднала в кошмара на домашното принуждение в дребен град в Южна България. Жената пристигнала у нас преди повече от 10 години и заживяла с българин без брак в дома на неговите родители. Родила момиченце и момченце. През цялото време била подложена на нечовечен душевен, физически и полов тормоз, а, когато децата поотраснали, насилието се пренесло и върху тях.

Потресаващият проблем бе обявен на пресконференция от юрист Милена Кадиева, шеф на фондация " Джендър други възможности ". Организацията стартира работа по дълготраен план " В отбрана на правата на индивида " финансиран от Фонд Активни жители България, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Чужденката била подложена на класическа скица на тормоз, в която се включвала и майката на колегата й. Свекървата проверявала какво е сготвила снахата й, в случай че не й харесала ястието, го хвърляла и носела на сина си от своите гозби. Следяла по какъв начин са облечени децата и давала упътвания за всичко, обвързвано с тях. Майката нямала достъп до други хора, била ограничавана, не й давана опция да контакт. 

Когато пристигнала от родината си, й прибрали всички облекла, а й дали 5 чифта размъкнати блузи и панталони. Поставена била в безспорна взаимозависимост от мъжа и фамилията му. По-късно дамата почнала сама да учи български език през онлайн уроци и съумяла да си извоюва да стартира работа, само че от самото начало й се правел проблем за какво работи и къде си харчи парите. 

В един миг насилието ескалирало и дамата си обадила в полицията, само че не получила помощ. След следващия побой, с незараснали следи от физическото посягане, се обадила в обществените служби, само че оттова вместо да подхващат незабавни ограничения да я защитят, се свързали с колегата й и станала жертва на още по-сериозно домашно принуждение. 

Въпреки всичко дамата съумяла да задели някой лев и да се свърже с посолството на своята татковина. Оттам създали лична деликатна инспекция и потърсили фондация " Джендър други възможности ". Организацията неотложно провела извеждането на майката и децата от вкъщи на насилника и ги настанили в спешен център в Пловдив. 

Фондацията съдила учебното заведение, защото не давали отпусно на децата. Бащата пък не давал медицинските им документи и се наложило произвеждане и с персоналния им доктор. Бащата звънял в офиса на  " Джендър други възможности " и заплашвал екипа, трети лица също звънели в негова изгода. 

Сега децата имат нов персонален доктор, записани са в учебно заведение и учат френски и други западни езици. На майката е открита работа и получава прилична заплата. Получила е родителските права и отсега нататък тя ще преценя по какъв начин ще се развиват връзките с татко им. 

" Този образец изкара на напред във времето особеностите на локдауните. Жените нямат безусловно никакъв късмет да се оправят сами. Децата учат онлайн и елементарни майките остават у дома. Масово си изгубват работата и огромна част се връщат при своите насилници. Това обезсмисля всички наши старания " - разяснява адв. Кадиева. 

По новия план на фондация  " Джендър други възможности " се водят 27 производства все още. Проектът се реализира в партньорство с още три организации Асоциация " Анимус “ София, Фонд за предварителна защита на престъпността Пазарджик, Български юристи за отбрана правата на индивида София. До декември предходната година са направени три броя проучвания за домашно и полово принуждение и трафик на хора, като на база на изводите от януари 2022 година е почнала профилираната работа с дами и деца жертви на домашно принуждение с акцент хора от ромски генезис. Три екипа в Пловдив, София и Пазарджик правят безвъзмездни съвещания за потърпевшите. 

Сред главните действия е даване на безплатно процесуално посланичество за най-бедните, които не могат да си разрешат адвокатска отбрана. " За 10-годишната ни процедура това е втори план, по който ни се дава право да водим гратис каузи. Затова сме признателни на фонд " Активни жители ". Това е необикновено изключение и невероятна опция за хората " - уточни адв. Кадиева.

В идващите две години и половина екипите на организациите ще работят и в областите Смолян и Кърджали, където тематиката " домашно принуждение " е табу. По плана е основан уеб уебсайт, на който ще се качва настояща информация. 

Подробности за плана гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР