Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен.

...
Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен.
Коментари Харесай

Обгазяването на Свищов продължава, проблемите с незаконните сметища също

Граждани на Свищов алармираха, че градът още веднъж е бил обгазен. Източник на замърсяването е горенето на боклуци от опожареното бунище, което към момента не е изцяло загасено. Около 22:00 часа в събота над града се е простряла пелена от гъст пушек и хората са усещали мощна задушлива миризма. В неделя жители сигнализираха, че крайградското бунище отново гори и показаха терзания, че въздухът е токсичен.
Кметът на община Свищов Генчо Генчев осведоми, че са подхванати ограничения за обливането на дейните огнища в сметището, които да спрат огъня. В региона са средоточени девет пожарни автомобила и водоноски, които се чака да се оправят с сериозната обстановка.

Снимка: Дамян Петков
През миналата седмица на сметището за твърди битови боклуци (ТБО) в Свищов породи огромен пожар . На 14 август 2019 година, към 16:00 часа следобяд, сирените в крайдунавския град оповестиха за бедствието.

Снимка: Дамян Петков
Плътен черен пушек с остра миризма бе повлечен безотговорно от вятъра, като обгази част от кварталите на града и близките села. На хората бе предложено да уплътнят прозорците и вратите на домовете си.

Снимка: Гергана Павлова
Кметът Генчев сподели за Actualno.com, че в четвъртък е имало стилане на дима към територията на село Царевец. „ За по-малко от 16 часа овладяхме територия от близо 50 дка на горящото бунище с готовност на сили, средства и техника, които за малко време да локализират огъня и да не дадат опция пожарът да се разгърне на цялото бунище, тъй като тогава щеше да стане доста рисково “, уточни още господин Генчев.

От община Свищов реагираха бързо на пожара с 10 водоноски на аграрни кооперации, тежка техника, доброволци, спомагателен пожарен автомобил от спешния център в Овча могила. „ Всички действахме доста съответно и доста бързо дружно под управлението на противопожарната работа в Свищов и комисар Кръстев от Велико Търново, който ръководеше интервенцията “, безапелационен е кметът на крайдунавския град.

Късно в петък следобяд Генчо Генчев беше на място за приемане на информация от последната промяна. „ Сметището продължава да тлее и да има пушек. По-голяма част от територията му към този момент е утихнала като се изключи тези огнища, които са в средата и сърцевината на сметището. Продължаваме да вършим процепи, с цел да можем да ги достигнем, да ги облеем хубаво и да спрат. Мястото на пожара отвред е оградено с пръст и камъни, с цел да няма разгръщане на пожара “ , разясни той.
При пожара изгоряха доста количество боклуци, образувайки компактен пушек и остри миризми , заради което терзанията на жителите за качеството на въздуха в приземния пласт са основателни
На 15.08.2019 година Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) – Велико Търново разгласи,че „ няма превишения на нормите за качеството на въздуха след пожара на депото в Свищов “.  Последващи измервания все още на публицистичното привършване на материала няма. Остава въпросът изследвани ли са тъкмо концентрациите на евентуално нездравословни субстанции във въздуха , които могат да бъдат нараснали над допустимите правила при изгарянето на боклуци на сметището, а точно сажди, рискови пепели, фини прахови частици, неметанови летливи органични съединения, бензен, бензо(а)пирен, диоксини/фурани, полициклични ароматни въглеводороди, арсен, олово, тежки метали и други Особено рискови при горенето на пластмасови боклуци са токсичните газове . При тях се отделят фосген, циановодород, въглероден оксид и други съединения със мощен отровен резултат. Дори съществени индикатори за замърсяването на въздуха да са останали значително непроменени, допустимо е други замърсители да покажат превишения на нормите, заради което е неотложно да се изследват.


Снимка: Мишо Михайлов
Сметището за Твърди битови отпадъци се намира на към 6 км от град Свищов, в местността Ненова шатра. Заема повърхност от 48 900 кв. м в землище, попадащо в територия с трайно предопределение „ Нарушена територия “ . Обемът на депонираните боклуци е 364 880 кб. м , с височина на пластовете от 1 до 22-25 м при ъгъл на наклона 35-40 градуса, основано на измервания. Около сметището има аграрни земи, лозя и гори. В прилежащите частни парцели има издигнати сезонни жилища.
По думите на Станислав Станчев, специалист по ръководство на отпадъците при Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново, на сметището има защита от БКС. Въпреки това, фотосите на Мишо Михайлов от Свищов демонстрират, че боклуци не престават да се изхвърлят там :

Снимка: Мишо Михайлов
Кметът Генчев сподели, че към сметището има 25 пътя, по които е налично , и казуса с незаконното изхвърляне на боклуци е реалност. През последните дни всички го видяхме, с помощта на многочислените медийни репортажи и излъчвания.
Не мога да кажа дали продължава изхвърлянето на боклуци на сметището. През последните две-три години сме създали две-три  инспекции по сигнали, при които не сме видели камиони и пресни боклуци. Не сме установили нарушавания, с цел да съставим актове. “, уточни Станчев.

Снимка: Мишо Михайлов
Официално, със заповед №429 от 19.07.2016 година, Регионалната ревизия по околна среда и води във Велико Търново е спряла употребата на депото за Твърди битови отпадъци, благосъстоятелност на община Свищов. Според Станислав Станчев, старите сметища, които са противозаконни и не дават отговор на условията, не са закрити и рекултивирани до момента, защото е имало остарели планове с надвишени количества боклуци, което е наложило изработката на нови планове, приспособени към новата нормативна уредба. Общини и кметове не са глобявани до момента от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново за нерегламентирано изгаряне на неопасни боклуци и неупражнен надзор, тъй като при инспекциите всичко е било наред. Директорката на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново сподели за Actualno.com, че за пожара на депото в Свищов ще бъде наложена глоба, откакто бъде изчислена, и изиска писмени въпроси, с цел да може да отговори. 

Снимка: Мишо Михайлов
Генчо Генчев напомни, че през 2017 година община Свищов е подала планово предложение за разпределяне на целева финансова помощ от Министерството на околната среда и водите за закриване и рекултивация на депото за твърди битови боклуци . „ В началото на тази година община Свищов е от дребното общини, които бяха определени и получи над 3 млн. лв. за рекултивация на сметището. Големите проблеми, които имаше с плана са, че в началото подаденият план във времето обратно не отговаряше на територията, която е заета. Подадени бяха към 50 дка земя, която е обхваната, а действително декарите бяха двойно повече, което наложи да се създадат нови замервания. Закупиха се парцели от Държавен горски фонд и стана прехвърлянето им, защото сметището е заело и държавна горска територия. Всичко това трябваше да се узакони, да се извади  действителния обсег на сметището, което се намира там, с цел да се подаде за рекултивация. Иначе щяхме да изпаднем в обстановка, в която нямаше да стигнат средствата за цялото бунище и щяхме да имане рекултивирани 50 дка, а действително декарите са 120-130 дка, които са заети със боклук “, разкри господин Генчев и добави, че  понастоящем е определена фирма-изпълнител на обекта, всеки миг ще бъде определена и надзорната компания, и при започване на месец септември ще стартира рекултивацията на сметището в град Свищов .
Срокът за осъществяване на дейностите за техническа рекултивация е до 7 календарни месеца, а срокът за осъществяване на биологичната рекултивация е 36 месеца. Количеството налични боклуци, което ще се предепонира, е 203 500 куб. м. На място ще останат 168 000 куб. м, избрани на база направените профили през тялото на депото. Средствата от ПУДООС са предопределени за техническата рекултивация на сметището, според решение на фонда от 6.11.2018 година, съгласно което финансирането на тригодишната биологична рекултивация ще бъде обвързване на общините .
Очакванията са с реализацията на плана да се приключи негативното влияние на сметището върху съставените елементи на околната среда.
Проектите за рекултивация на депа с прекъсната употреба са обект на процедурата по нарушаване 2012/2082 за несъблюдение на отговорностите от страна на Република България  на член 14 от Директива 1999/31/ЕО на Съвета от 26 април 1999 година по отношение на депонирането на боклуци. Властите са задължени да подхващат нужните ограничения за закриване на противозаконните сметища в най-кратки периоди и за полагане на следващи грижи.
Незакритите депа са рискови за околната среда, екосистемите и здравето на хората. Изхвърлените органични боклуци освобождават метан, който в изискванията на високи температури и вятър може да бъде причина за пожар. При изгарянето на боклуци се редуцира размерът им, което може да е претекст за тенденциозен палеж преди рекултивацията. Изгарянето на боклуци е съпроводено от обособяване на сажди, рискови пепели и димни газове, съдържащи излъчвания, които нанасят вреди на живите организми и/или вреди на околната среда.
Проблемите със положението и на други незакрити сметища на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново са сходни. Например, сметището на Горна Оряховица в изискванията на прекъсната употреба е повишено от 52, 953 дка на над 72, 250 дка, което оскъпява плана за рекултивация от 3-3,5 млн. на 5,5 млн. лв.. Контролният орган Регионална инспекция за опазване на околната среда сочи, че изхвърляне на боклуци на сметището в Горна Оряховица няма и не са открити нарушавания. В същото време, с решение по Закон за опазване на околната среда Регионална инспекция за опазване на околната среда признава, че заетата с боклуци повърхност се е нараснала с към 20 декара. Горнооряховчани настояват, че сметището е цялостно с балирана пластмаса, която го прави евентуално рисково, и частници изхвърлят там отпадъци след ремонтни действия. Оказа се, че надзор от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда за осъществяването на заповедите за прекъсване употребата на старите сметища не се реализира, с изключение на след получен сигнал. Излиза, че управляващите не могат да се оправят с предотвратяването на изхвърлянето на боклуци на неразрешените за това места, както и с разрастването на противозаконните сметища.
Възникват въпросите - в случай че всичко е наред, както се пробват да го показват, за какво първата клетка на районното хранилище край Шереметя не е вярно изчислена и отпадъците са в по-големи количества (Велико Търново), за какво отпадъците не отиват в районните депа (Елена, Свищов), а горят по остарели сметища (Свищов – 2019 година, Горна Оряховица – 2009 г.), които от дълго време е трябвало да бъдат рекултивирани и затревени?!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР