Графичните процесори стават по-мощни в по-кратки сроковеВремето на CPU изтича,

...
Графичните процесори стават по-мощни в по-кратки сроковеВремето на CPU изтича,
Коментари Харесай

Nvidia: GPU скоро ще измести CPU

Графичните процесори стават по-мощни в по-кратки периоди

Времето на CPU изтича, счита основният изпълнителен шеф на Nvidia Дженсен Хуанг

Законът на Мур, по който се развиваха микропроцесорите в продължение на десетилетия, към този момент губи своята новост. Скоро графичните процесори (GPU) ще станат по-мощни от централните процесори (CPU) и в последна сметка ще ги заменят, счита основният изпълнителен шеф на Nvidia – Дженсен Хуанг.

Всеки съставен елемент от хардуера на компютъра има своята роля – CPU извършва избрани задания, а GPU – други, само че в последните години границата сред тях се размива, като някои от дилемите се споделят сред двата вида процесори.

Законът на Мур гласи, че транзисторите на всеки квадратен инч се удвояват с всяка година. Това беше правилно за дълъг интервал от време, след което законът бе изменен и срокът за удвояване на броя на транзисторите се повиши на две години.

Ясно е, че законът на Мур е на преживяване, тъй като транзисторите не могат да се свиват безпределно. В един миг индустриалният развой ще се сблъска с квантови ограничавания и това ще бъде краят.

Но въпреки това, имаме паралелните калкулации, които поддържат темпото на растеж в продуктивността. Дженсен Хуанг натъртва на обстоятелството, че графичните процесори на Nvidia стават по-мощни в по-кратки периоди в сравнение с централните процесори и употребяват сходни индустриални технологии.
още по тематиката
Времето на процесорите от вида CPU изтича, счита основният изпълнителен шеф на Nvidia, представен от SegmentNext.com. Редица компании като Alibaba и Tencent към този момент влагат в Nvidia Volta за техните облачни сървъри, основани точно на GPU решения.

Но в полза на истината, когато Nvidia приказва за идната подмяна на CPU с GPU, това се отнася на първо място до сървърите. Същият развой ще отнеме доста повече време при десктоп компютрите, в случай че изобщо се случи в миналото.

Нито Intel, нито AMD ще следят пасивно сходен развой. В момента Intel постанова 14-нм процесори и приготвя бъдещите 10- и 5-нанометрови чипове. Най-вероятно, квантовите калкулации ще бъдат същинската смяна, преди промишлеността да доближи лимита в индустриалния развой.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР