Градският съвет на БСП –София се обръща към президента Румен

...
Градският съвет на БСП –София се обръща към президента Румен
Коментари Харесай

БСП – София: Импровизациите, извършени от министър Кацаров, трябва да бъдат поправени

Градският съвет на Българска социалистическа партия –София се обръща към президента Румен Радев и към премиера Стефан Янев с гледище да бъде оценена в елементи обстановката в опазването на здравето.

Пълен текст на позицията:

ПОЗИЦИЯ на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София

Тези дни ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова излезе с позиция против самоволните и извънредно неоправдани кадрови решения на доктор Стойчо Кацаров – министър на опазването на здравето в служебното държавно управление. Повод за това послужи пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, академик с интернационален престиж и принос. С съображение Нинова акцентира, че „ уволненията на служебното държавно управление не трябва да са самоцелни. Хора с потвърдени професионални и морални качества не би трябвало да се сменят. Професор Кантарджиев е честен човек и потвърден експерт в своята област.”

Проф. Тодор Кантарджиев получи всенародна популярност, през последните две години на коронавирусната пандемия като член на Националния действен щаб. Без да парадира с трофеи, той стана любим на милиони българи с държанието си на същински хуманист, със препоръките и здравните рекомендации за ежедневно държание, с нескритото си предпочитание да помогне на всекиго.

И всичко това той го поднасяше с откровена близост и възприятие за комизъм. Без да демонстрира, че е величие в своята здравна област. Без да изважда на показ качествата си като уредник и началник на научно-практически лаборатории и институт. Едва по отношение на пенсионирането му разбрахме, че е специализирал в Европейската федерация на микробиолозите – Берлин, в Асоциацията на немските микробиолози – Фрайбург, в Немската асоциация за научен продан – Мюнстер, в Кралското общество - Абърдийн, Англия и прочие Наред с това, че е ръководител на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научното сдружение по микробиология, член на Европейската конфедерация по здравна микробиология, член на управителния съвет на Балканското сдружение по микробиология, член на американското сдружение по микробиология и прочие

Така или другояче, коронавирусната зараза сега-засега е преодоляна, броят на инфектираните и броят на умрелите – внезапно понижа. Едва ли има наш съотечественик, който да не признава, че основна заслуга за преборването с подлата болест имат българските лекари, тяхната професионална безрезервност и подвиг, верността им на Хипократовата клетва. Красноречив факт е, че над 20% от лекарите на България прекараха заболяването, значително от тях с съдбовен край, че общо от Ковид-19 се разболяха 13 426 души медицински личен състав. По време на пандемията умряха 17800 български жители, броят на инфектираните доближи цифрата 419 859.

И таман в този миг, а той съответствува с мандата на служебното държавно управление, вместо изказ на човешка признателност, новият министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров се зае да потвърждава в България, над която американците приложиха закона „ Магнитски”, че център на корупцията в България е лекарското съсловие, че негови сътрудници във водещите лечебни заведения са се възползвали за всяване на управнически безпорядък и придобиване по противозаконен път на материални облаги.

Пенсионира по позорен метод проф. Кантарджиев, образец за примерен началник на здравна институция.

Уволни проф. дмн Борис Богов поради насъбрани от последното десетилетие отговорности в най-голямата университетска болница ”Александровска”. Въпреки че проф. Богов е бил отпред на болничното заведение единствено шест месеца, от октомври 2020 година, и то в пика на пандемията.

Министър Кацаров отхвърли да се съобрази и с събитието, че става дума за огромен български нефролог, който от 2009 година е началник на клиниката по нефрология към Катедрата по вътрешни заболявания към МФ на МУ – София, през интервала 2016 година – 2018 година е народен съветник по нефрология, а от 2018 година - ръководител на Експертния съвет по нефрология към министъра на опазването на здравето. Същият е специализирал на високо ниво в болница „ Necker” - Франция, „ Kinki University” – Япония, Университета в Грьонингер – Холандия, в „ Columbia University” – Съединени американски щати.

Кого назначава Кацаров на мястото на проф. Богов - доктор Атанас Атанасов, някогашен шеф на лечебните заведения в Нови Пазар и Шумен, в този момент - пълномощник в МБАЛ – Ловеч.

В медиите към този момент изтече информация, че се готвят всеобщи уволнения и на ръководителите на РЗИ. А е известно, че точно РЗИ-тата свършиха главната работа с пандемията.

Всички чакахме първите си стъпки министър Кацаров да насочи към възобновяване на справедливостта, жестоко погазена с политическите назначения във втората по величина университетска болница „ Царица Йоана - ИСУЛ, където най-безцеремонно в последните месеци от ръководството на ГЕРБ бе отхвърлен от поста на изпълнителен шеф огромният български хирург проф. Бойко Коруков. Да се решат наболелите кадрови въпроси в Националната онкологична болница, в детската болница „ Проф. Иван Митев” и прочие Вместо да насочи в сходни по характера си действия, министър Кацаров се зае непременно, и то неотложно, да дискредитира крупни фигури на актуалната ни медицина, с безспорни качества на същински ръководители.

Какво получиха като публичен отговор дейностите на министър Кацаров?

Първо, сътвори се усещане, че служебното държавно управление и персонално президентът Радев се отнасят незаслужено към благородната специалност на медиците.

Второ, над 650 подписа от водещи български медици, престижи в своята област, се сплотиха в подписка в поддръжка на проф. Богов.

Трето, всеобщи митинги на лекарите и медицинските фрагменти в Центъра за заразни и паразитни заболявания, които всеки ден упорстват професорът да бъде върнат на управителния му пост.

Четвърто, всеобщи възражения, насмешки и митинги в медиите, в обществените мрежи и уеб сайтове.

Пето, накърнено беше изконното възприятие за благодарност и признателност, особено за българския народ.

Шесто, накара обществото да одобри с положително възприятие поддръжката, изразена от Бойко Борисов към проф. Кантарджиев.

Седмо, сътвори чувството за провеждана политика на реванш от служебното държавно управление, политика, която не цени надарените и заслужилите в специалността си персони.

А другояче има толкоз неща за извършване.

Пандемията ни пощади, само че ние не знаем каква ще е обстановката през есента и зимата. Единствената действителна гаранция против заболяването – имунизирането, закъснява. Броят на общо сложени дози е 1 505 341, а на имунизираните до този миг – 648 541. Час по-скоро е належащо да се вземат ограничения, с цел да не се окаже, че през есента и зимата България още веднъж ще изпадне в тежък локдаун, с милиони неимунизирани жители.

Ясно е, че едно служебно държавно управление с мандат от два месеца, не може да реши съществените проблеми на българското опазване на здравето. Но Министерството на здравеопазването би могло да приготви деловата част, обвързвана с бъдеща покупка, при дефицит, на създадени отвън Европейски Съюз ваксини (руска и китайска), да приготви разновидности за деяние предвид на възстановяване или утежняване на епидемиологичната конюнктура, да създаде пакет от ограничения, с цел да не бъдат затваряни лечебни заведения, да даде път на фактически потвърдилите се експерти и прочие

Не сме наясно дали импровизациите, осъществени от министър Кацаров, могат да бъдат поправени. Макар че би трябвало да бъдат поправени!

Градският съвет на Българска социалистическа партия –София се обръща към президента Румен Радев и към премиера Стефан Янев с гледище да бъде оценена в елементи обстановката в опазването на здравето, както поради съхраняването достойнството на работещите в тази сфера, по този начин и поради народополезната активност на служебното държавно управление, която членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия поддържат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР