Градските власти на Мюнхен се захванаха да оказват натиск върху

...
Градските власти на Мюнхен се захванаха да оказват натиск върху
Коментари Харесай

Spiegel: Мюнхен се отървава от „проблематичния” диригент Валери Гергиев

Градските управляващи на Мюнхен се захванаха да оказват напън върху Валери Гергиев, диригентът на Мюнхенския симфоничен оркестър, който постоянно е подкрепял политиката на Путин. Както написа Der Spiegel, кметът Дитер Райтер изиска в ултиматумна форма маестрото да осъди " недвусмислено " дейностите на Русия в Украйна. В противоположен случай, както съобщи Райтер, Гергиев „ няма да може повече да остане основен диригент на нашия филхармоничен оркестър “.

Валери Гергиев е свирил за Ангела Меркел, дълги години е бил основен диригент на Мюнхенския симфоничен оркестър, само че в това време постоянно е подкрепял политиката на Путин. И в този момент, написа Der Spiegel, Мюнхен желае да се отърве от съветския музикант.

Както продължава изданието, седмица преди Крим още веднъж да стане част от Русия през 2014 година, съветското държавно управление разгласява апел от 500 съветски културни дейци, в който те изцяло поддържат дейностите на президента Путин за анексиране на полуострова, които бяха наречени противозаконни в чужбина. Един от подписалите жалбата беше Валери Гергиев. По това време към този момент се знаеше сигурно, че той ще стане основен диригент на Мюнхенския филхармоничен оркестър, договорът беше подписан.

През сезон 2015/16 той пое ръководството, а през февруари 2018 година общинският съвет на Мюнхен се съгласи за удължение на контракта и през цялото това време той в никакъв случай не крие възгледите си. Гергиев също през май 2016 година, откакто сирийските и съветските войски освободиха Палмира от ислямистите, изнесе концерт в античния амфитеатър.

През септември 2015 година в изявление Гергиев изрази отношението си към съветската политика и то изцяло съответствува с формалната държавна теория на Москва. Тогава музикантът сподели апропо: „ Подкрепата на стачкуващите на Майдана от страна на Запада беше голяма неточност. Западът просто се опита да грабне парче от пирога, наименуван Украйна.

Каквито и изказвания да направи Гергиев, те бяха толерирани, считани за маловажни или даже пренебрегнати и на първо място в Мюнхен. Когато на виновните лица бяха заложени въпроси по отношение на изказванията на Гергиев, общоприетият отговор беше: „ Г-н Гергиев се употребява с правото свободно да показва мнението си, няма да разясняваме това “. Комерсиалният шеф на оркестъра Пол Мюлер отхвърли въпросите, тъй като нямаше право да „ разисква позицията на нашия диригент по политически тематики “.

Режисьорът и музикален публицист Аксел Брюгеман сподели пред изданието, че неведнъж е молил Мюлер да приказва с него за вижданията на Гергиев, само че от пресслужбата на филхармонията всякога отговаряха: „ Това, което споделя господин Гергиев, е негово персонално мнение “.

Сега обаче, написа Der Spiegel, градските управляващи на Мюнхен започнаха да оказват напън върху Гергиев. Обербургомистърът Дитер Райтер с ултиматум изиска маестрото „ недвусмислено “ да осъди дейностите на Русия в Украйна. В противоположен случай, както съобщи Райтер, Гергиев „ няма да може повече да остане основен диригент на нашата филхармония “.

„ С други думи: Гергиев е изпъден. Изпълненията му в Ню Йорк и Виена към този момент са анулирани. Хамбургската филхармония също не желае да бъде хазаин на концертите му, в случай че не се дистанцира от Путин. Тоест Гергиев попадна сред два огъня, които успяваше да избегне години наред.

Ако той остане правилен на Путин, тогава кариерата му на Запад ще завърши. Ако той обществено се откаже от Москва, тогава най-вероятно той ще загуби привилегированото си състояние в Русия - във всеки случай, стига индивидът, който той абсолютно поддържа до момента, да е на власт “, написа създателят на материала.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР