Градската художествена галерия в Хасково Атанас Шаренков“ и читалището Отец

...
Градската художествена галерия в Хасково Атанас Шаренков“ и читалището Отец
Коментари Харесай

Ремонтират с близо 470 хил. лв. галерия „Шаренков“ в Хасково...

Градската художествена изложба в Хасково „ Атанас Шаренков “ и читалището „ Отец Паисий-1925 “ в село Войводово ще бъдат реновирани по план. Това заяви Гергана Опанова – шеф на отдел " Европейски и национални стратегии и планове " в кметството.

Тово стана допустимо, откакто община Хасково бе утвърдена за финансиране по стратегия „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проектът е за културно многообразие в Хасково е на стойност 469 184.41 лева и ще се извършва в партньорство със Сдружение „ Норт консултинг “ от Рейкявик, Исландия.

Предвижда се ревитализиране на пространства в „ Атанас Шаренков “ и „ Отец Паисий-1925 “. В пространствата ще бъдат изпълнени ограничения за качествено изменение във вътрешния интериор и възобновяване на оборудването, предопределено за показване и разпространение на културни полезности. В рамките на плана ще бъдат готови нови изложения в ревитализираните пространства, като ще бъдат допълнени наличните сбирки и показани по по-атрактивен метод.

Градската художествена изложба ще показа 3D 360-градусова разходка от цифровизирания си фонд. В читалището пък ще подредят носии от трите етноса в селото.

Предвиден е и партньорски продан с Исландия за шерване на положителни практики в региона на представянето на културното завещание. Партньорите от Рейкявик ще бъдат поканени на празник на плодородието във Въгларово.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР