Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Изложба на геометричното изкуство Отвъд хоризонта“ тръгва от Градската художествена галерия - Варна

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Изложба на геометричното изкуство " Отвъд хоризонта “ се открива на 4 август от 18:00 в Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ - Варна. Тя е част от план, включващ и креативен ателиета, който ще се базира в морската столица до 23 август, а по-късно ще замине за Бургас и София, заяви Нина Локмаджиева.

Организатор на плана и началник на детските ателиета, които са част от него, е Георги Димитров, ръководител на съдружие " Нонсофия ". Това е художествена платформа, посветила активността си на одобряването на геометричното изкуство в България от 2010 година насам. Тя е първата и към този момент единствена нестопанска организация в страната, която е осъществила редица планове, свързани с популяризирането на това малко познато у нас естетическо направление в изкуството. Особено внимание сдружението отрежда на работата с деца. Друга съществена цел на сдружението е да слага все по-категорично България на интернационалната карта на геометричното изкуство, като си партнира със сходни задгранични организации и показва работата на български художници отвън страната.

Участниците в плана се надяват да създадат този вид изкуство по-разпознаваемо за варненската аудитория, като я срещнат с универсалността на неговите правила в разнообразни художествени медии. Зрителите ще имат опция да тестват своето въображение и рационално мислене в една относително екзотично за нашите географски ширини естетическо поле. Поради своето свободно за интерпретация наличие, планът е подобаващ за всички възрастови групи и има за цел да обогати техните знания по хармония на модернизма и модерно изкуство.

Концепцията на плана " Отвъд хоризонта “ показва неговия основател Георги Димитров: " Както излиза наяве от самото заглавие, изложбата изследва когнитивното влияние на тази самобитна метафизична големина върху въображението на създателите или казано по различен метод, върху тяхното концептуално мислене. Основен претекст за реализирането на тази галерия е провеждането на просветителни ателиета с деца във възрастовата група сред 5 и 11 години. В рамките на изложбата се плануват няколко отворени работилници, в които децата ще опознаят и приложат в работата си правилата на геометричното изкуство. В занятията ще се акцентира и на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, показани в експозицията, умеенето децата да показват позиция и да я аргументират, да се отнасят почтително между тях и други Проектът също по този начин цели да консолидира няколко генерации български създатели в групова експозиция под общия знаменател на геометричната абстракция и да показа творчеството им пред родна аудитория. Това са седем създателя, измежду които личат имената на към този момент одобрени в страната и чужбина създатели, само че и на такива, които ще дебютират точно в сегашния план: Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов. “

Георги Димитров е ученик на Бургаската филантропична гимназия “Св. св. Кирил и Методий ", по-късно приключва Международни връзки и политически науки в Университета Виктория, Уелингтън. След няколко години обучение и работа в Африка, Америка и Нова Зеландия се завръща в България през 2004 година Оттогава провежда и взе участие в редица изложения в страната и чужбина. Член на СБХ, създател на платформата “Безпредметна София " / съдружие “Нонсофия " през 2010 година, а от 2012 година е уредник на четири издания на интернационалното биенале “Ортогонал ", уникален в Югоизточна Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР