Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Представят еротични етюди на Ванко Урумов в Градската художествена галерия

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Точно на 14 февруари – деня, признат за празник на любовта и виното, Градската художествена изложба – Варна ще показа в 18 часа галерия, за която Urumoff Art Production Ltd. са селектирали впечатляваща сбирка от рисунки на огромния художник Ванко Урумов (1941-2020) под заглавието " Еротични етюди “. Случайно или не, изложбата ще бъде открита на 40-ия ден от кончината на създателя. В експозицията ще забележим както известни работи, по този начин и непоказвани до момента произведения на Ванко Урумов. Цялостната идея и менажиране на това събитие са дело на Urumoff Art Production Ltd. и Вихрен Урумов. " С тази галерия ще приветстваме Деня на любовта Св. Валентин – споделя той – тъй като всяка една от експонираните картини на Ванко е подарък за сетивата и възприятията. “ От името на фамилия Урумови, Вихрен Урумов прави с тази галерия и подаяние на Варненската градска изложба – автопортрет на Ванко Урумов, който също ще бъде експониран на откриването. 

Изкуствоведът Румен Серафимов, който ще открие изложбата, дефинира нейната тематика по този начин:

" Еротизмът е същностна зона в отношението на Ванко Урумов към света и това се усеща мощно в цялото му богато творчество. Още от изключителния полиптих " Нощно къпане ", с който през 1980 година печели високата премия Medusa Aurea на Международната академия за съвременно изкуство в Рим. Още от женските торсове, основани през 1980 и 1983 година, както и от могъщите експресионистични рисунки от 1982 година, с които смая българската аудитория и внесе доста по-модерен дух в изкуството ни. Цикълът " Сен Дени " от 1984 година и изключително цикълът " Капричос " от 1998 година, както и многочислените гипсови отливки на голи женски тела от интервала 1990 - 2003 година, още по-откровено носят в себе си склонността на Урумов към чувственото, към изразителността на женското тяло, към пристрастеността, която то излъчва и която безспорно провокира.  

Изложбата " Еротични етюди ", която откриваме в ГХГ - Варна след самодейността и напъните на Вихрен Урумов навръх 14 февруари - ден, отдаден на любовта - ще обогати визията на артистичната общественост за тази тематика в изкуството на един от най-ярките български модерни художници. По необикновен и трогателен метод в тези произведения се преплитат еротизмът на тялото и еротизмът на душата (според Жорж Батай). Но безспорното е, че ще срещнем и почувстваме още веднъж голямата артистична сила на Ванко Урумов, човешкото и естетическото удоволствие, пристрастеността да основава изразителна форма, да композира силуетите, линиите и цветните хармонии по своя неповторим еластичен фасон и, без да се смущава от нищо, да изявява безпределно свободния си дух. “  

Ванко Урумов е роден през 1941 година в фамилията на огромния варненски художник Георги Урумов, през 1971 година приключва компетентност живопис в Художествената академия, в класа на проф. Панайот Панайотов. Един от създателите на именитата арт територия " Вулкан “ във Варна. Работи в региона на живописта, графиката, монументалната статуя, приложното изкуство. Негови бронзови пластики украсяват публични здания в София и Варна. Включва се във всички огромни изложения в България и в представителни гостувания на българското изкуство в Индия, Канада, Мексико, Съединени американски щати, Япония и други Самостоятелни изложения прави в Букурещ, Виена, Дордрехт, Москва, Падуа, Сарагоса, Сепре, Франкфурт на Майн, Хаолин и други Негови произведения са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, галериите във Варна, Добрич и Бургас, националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, на частни сбирки в България и в чужбина. Дългогодишен шеф на Градската художествена изложба – Варна. 

Изложбата от рисунки на Ванко Урумов в Градската художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна ще остане експонирана до 14 март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР