Градска художествена галерия – Пловдив кани на откриването на изложбата

...
Градска художествена галерия – Пловдив кани на откриването на изложбата
Коментари Харесай

ГХГ показва „Утвърдени творци от ХХ в.“

Градска художествена изложба – Пловдив кани на откриването на изложбата „Утвърдени създатели от XX век до днес“ – живопис, графика, статуя. Куратор на изложбата е Ваня Трингова.

Откриването е на 28 юни от 18:00 ч. в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Експозицията с произведения на 17 от най-известните български актьори от разнообразни генерации ще може да се прегледа до 28 юли.

Ето и текстът на куралота за изложбата:

Основната цел на изложбата „ Утвърдени създатели от ХХ век до през днешния ден “ е да запознае публиката с дълбинните пластове на креативното въображение, които предизвикат развиване в мисленето и методите на изложение на другите генерации от средата на предишния век до през днешния ден.

Интересът ни е ориентиран към оня нравствен подтик за креативна независимост, която стимулира създателите да се трансформират, да търсят, да изследват. Неслучайно в експозицията са включени създатели от няколко поколения и неслучайно сме заложили на стиловото разнообразие.

Идеята е да покажем, че желанието за неофициално мислене и изпробване с изразни средства не са приоритет единствено на младостта.

Представените създатели са родени, израснали  и осъществили се в разнообразни градове на страната, само че ги сплотяват стремежът за развиване, търсене на провокативност, храброст и предпочитание за реформаторски опити. Дори през годините, в които изящните изкуства са били мощно подчинени на академизма, в България е имало значително свободомислещи и съвременно изразяващи се художници, които са се стремили да се приближат до западноевропейските художествени процеси.

В изложбата са показани и създатели, които още в края на 60-те години на предишния век стартират да се обръщат към по-обобщена изразност и се потапят самоуверено в стихията на багрите, с цел да предложат една нова хармония. Всички тези процеси получават още по-силен подтик след измененията в обществено-политическия живот в края на 80-те години, които се трансформират в самобитен катализатор за реформаторски хрумвания и непокорен изяви, разбиващи университетския канон.

По това време стартират да се отприщват всевъзможни стилови опити, обогатяващи панорамата на образното изкуство в България.

В експозицията са включени 17 създатели, които са показани с творби, носещи белезите на разнообразни креативен интервали. Времевата рамка е доста необятна – от студентски работи до творби, готови особено за съответната галерия.

Очевидно е, че обсегът на тематиката е доста необятен и показаните съответни създатели са единствено дребна част от тези, които заслужават да бъдат включени в нея, по тази причина упоритостта ни е планът да бъде удължен през годините.

Участници:
Алцек Мишев Атанас Згалевски Ванко Урумов Вежди Рашидов Веселин Начев Димо Колибаров Едмонд Демирджиян Зиятин Нуриев Ивайло Мирчев Иван Димов Иван Кирков Иван Нинов Калина Тасева Кирил Матеев Кольо Витковски Николай Янакиев Чавдар Петров
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР