Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година

...
Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година
Коментари Харесай

Празнуваме 100 години лютиерство в България

Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година отбелязва 100-годишен празник от първите стъпки на лютиерското произвеждане в България.

За първи път на територията на Казанлък по време на обичайния празник на розата, който тази година се отбелязва за 115-и път, ще се организира и 9-ия Международен конкурс за модерно лютиерство, който до момента е бил единствено в гр. Кремона, Италия. Специално за събитието идва жури от интернационална големина и лютиери от три континента - Европа, Азия и Америка, оповестява Българска телеграфна агенция.

Решението за това е взето по предложение на казанлъшкия лютиер от интернационална големина и уредник на състезанието Едрьо Едрев дружно с ръководителя на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини, който ще дойде особено за задачата у нас на 28 май.

Традициите на лютиерството в Казанлък са богати. Почетният жител на Казанлък Едрьо Едрев, който е първият български ученик на италианската лютиерска школа "Страдивари ", споделя с неспокойствие за началото, когато е намерено първото ателие в Казанлък и е основавана фабрика "Кремона ", станала неразделна част от историята на лютиерството в казанлъшкия край.

За 100-годишния интервал от основаването си лютиерството намира извънредно добра почва и почитатели и по този начин усилва с още един детайл, с изключение на розата, емблемата на града, която го показва в страната и пред света, споделя той. За възникването на лютиерството в Казанлък способства богатият на дървен материал регион. Яворът, вълнист и елементарен, се намира в непрестъпните чукари на Балкана. Той е отличен за цигулки и чела. Вековните орехи на казанлъшкия край дават отличен и доста хубав материал за китари и мандолини. Здравото черешово дърво също намира изключително огромно приложение.

Основателят на този поминък или изкуство, тъй като въпросът е противоречив - лютиерството, в гр. Казанлък е юноша от Къринската махала, на име Димитър Георгиев, живял в интервала 1893 - 1969 година Той доста от рано се впечатлява и интересува от струнни принадлежности и прави опити да ги майстори. Младият мъж взе участие в Първата международна война и на фронта се среща с немски боец, занимаващ се с лютиерство. От него научава доста за това произвеждане. През 1918 година, завърнал се от фронта, Димитър Георгиев самичък си създава сечива, основава собствен инструментариум, свои модели и стартира да създава цигулки, мандолини и китари. През 1923 година той отпътува на образование в Германия, а през 1924 година се завръща в Казанлък и дружно с двамата си братя Боню и Иван Георгиеви откриват работилница "Кремона ", наречена на италианския град Кремона, родното място на безсмъртните майстори на струнни принадлежности Авати Страдивари и Гуарнери. За разширение на производството са нужни средства и в този миг доста сполучливо се намества Популярната банка, учредена на 11 декември 1910 година в Казанлък. Съвместно с предоставените средства от банката, през 1924 година се основава първото и единственото дружество в страната за музикални принадлежности "Кремона ". Така стартира производството на китари, мандолини, цигулки и чела. В Казанлък и региона сега работят независимо 50 лютиери, от тях - 27 в града. Те намират извънредно добър банкет на нашия и на непознатия пазар.

През 1998 година в града се образува първото Регионално съдружие на майсторите лютиери, на което лютиерът Едрьо Едрев единомислещо е определен за ръководител. Само година по-късно - през 1999 година, в града на розите се основава и Съюз на лютиерите в България за да събира информация и инициира състезания, семинари, изложби, да предадат столетен опит на идващите генерации. Националното учебно заведение по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов " е единственото в България, където е открита профилирана паралелка по лютиерство.

От 2014 година за ръководител на лютиерското съдружие е определен Пламен Милчев. От 2011 година в зала на музея "Искра " в Казанлък взаимно с "Кремона - България " ЕООД и Регионалното съдружие на майсторите лютиери в Казанлък е изложена експозиция с извънредно скъпи експонати от началото и по-късните години на 20 век. То е плод на доста дарения, чиято стойност занапред ще се прави оценка, а Казанлък и гостите на града ще се радват на прелестните лютиерски инструментариум и модели и заготовки, азбучник за китари, технология за разработване на пиано и други

Едрьо Едрев обогатява експозицията с дарената лютиерска литература и предоставената цигулка, употребена в часовете по музика в казанлъшкото педагогическо учебно заведение "Кирил и Методий ". Много скъп експонат са и стърготини от ателието на Антонио Страдивари, подарени му от зам.-кмета на град бардели, Италия през 1981 година Престижният конкурс за струнни музикални принадлежности е на името на международния виртуоз Антонио Страдивари.

Международният конкурс по лютиерство се провежда от 80 години в границите на STRADIVARI festival, най-вече в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е от време на време и в други италиански градове, само че откогато е основан, в никакъв случай до момента не е напускал рамките на Италия. Това че тази година той е в Казанлък е изключителна чест за нас, показват уредниците. В състезанието ще вземат участие лютиери от целия свят, които не престават да изпращат своите принадлежности, неповторими по своята направа и особено за състезанието. Получените принадлежности, в това число цигулки, виоли, виолончела, китари, ще бъдат подредени и изложени в специфична зала в неповторимия Музей на розата в Казанлък.

В рамките на състезанието са планувани и два типичен концерта - на 1 юни - от 19.00 часа - типичен концерт на струнен квартет "Класик Арт " и на 2 юни - от 18.00 часа - гала по награждаване и концерт на камерен отбор за класическа музика "Софийски солисти ". Изложбата на международните струнни музикални принадлежности ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 година Освен от стотиците посетители от страната и чужбина в дните на Фестивала на розата и в границите на Международния конкурс, Казанлък ще бъде посетен от над 100 дипломати - представители на държавите-членки на Европейския съюз - така наречен античи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР