Град Коломбо влезе в световните новини след поредицата атентати в

...
Град Коломбо влезе в световните новини след поредицата атентати в
Коментари Харесай

Столицата Коломбо е пъстър град с етническо и културно разнообразие

Град Коломбо влезе в международните вести след поредицата атентати в столицата на Шри Ланка, в които починаха доста хора - и локални, и чужденци.

Коломбо е най-големият град и фактическа столица на страната. След 1982 година административната столица на страната е изместена в Шри Джаяварданапура Коте ( "град на настъпващата победа "). Тя е ситуирана в южното предградие на остарялата столица на страната Коломбо. Градът също е прочут със комплицираното си за произнасяне име, което се състои от 22 букви. Градът е ситуиран на западния бряг на острова, в непосредствена непосредственост до сегашната столица. Над половин милион индивида живеят в нея.

Съвременното име на Коломбо е обещано от португалците през 1505 година и се счита, че произлиза от синхалското име Kolon thota, което значи пристанище на река Келани. Друго съмнение за произхода на името Коломбо е от синхалкското име Kola-amba-thota, което значи пристанище с многолистни мангови дървета.

Заради стратегическото си разположение по значими за морската търговия направления запад-изток и комфортното си огромно пристанище, Коломбо е прочут на античните търговци още отпреди 2000 години. Въпреки това Коломбо е разгласен за столица едвам през 1815 година, когато градът е включен в състава на Британската империя и става административен център на целия остров, тогава носещ името Цейлон . Статусът на столичен град се резервира даже и след оповестяването на самостоятелност и основаването на Цейлонска страна. Въпреки че през 1978 година столицата е преместена, Коломбо остава фактическа столица на Шри Ланка и основен културен, стопански и учебен център.

Коломбо е многоетничен и многокултурен град. Населението на града е комбинация от голям брой народности, осново синхали, тамили и моори. Също по този начин има компактни групи от китайци, португалци, холандци, малайци и индийци, както и голям брой краткотрайно живеещи европейци. В рамките на града живеят над 642 163 души, което прави Коломбо най-големият град в Шри Ланка. В Коломбо живеят разнообразни етнически групи.

Коломбо е град с самостоятелно ръководство, отпред на което е общински съвет и кмет. Членовете на този съвет и кметът се избират посредством локални избори, които се организират един път на пет години. За последните 50 години градът се е управлявал от дясно-центристката Обединена национална партия, която организира демократична икономическа политика. Въпреки това през 2006 година кандидат-листата на партията е отхвърлена и на изборите взе участие Независимата група, поддържана от Обединена национална партия. Изборите са извоювани от Уваис Мохамед Имитиас, който към този миг продължава да бъде кмет на Коломбо.

Шри Ланка , с публично название Демократична социалистическа република Шри Ланка , до 1972 година известна и като Цейлон . Тропическата островна страна е покрай южния бряг на Индийския океан. Шри Ланка има морски граници на север с Индия, а на юг с Малдивите. Единствено в Шри Ланка се среща кралската кокосова палма . Тя е тип кокосова палма която се отглежда единствено в тук и е ендемичен тип за острова. Плода и е по-сладък, в сравнение с елементарната кокосова палма. Кралската кокосова палма не е висока и постоянно се преглеждат като "жива аптека ". В Шри Ланка продават и употребяват хиляди от тези плодове. Позната панорама е в съвсем всеки дом в Шри Ланка, без значение от общественото състояние, да има кралски кокосови палми които се люлеят от бриза. Друга позната панорама са гроздовете на кралския кокосов орех, показани за продажба в доста крайпътни сергии в цялата страна.

Остров Шри Ланка е дом на доста култури, езици и етноси. По-голямата част от популацията е показана от синхали, само че огромното тамилско малцинство също играе авторитетна роля в историята на острова.

Практическа самостоятелност Цейлон получава на 4 февруари 1948 година, когато новата конституция влиза в действие. Запазвайки връзките си с Обединеното кралство, Цейлон се афишира за Република Шри Ланка в новата си конституция от 1972 година Генерал-губернаторът, който до момента е изпълнявал функционалността на английски представител в страната, е сменен от президент.

Икономически усложнения и политическите безредици съпътстват историята на страната. Особено ескалират през 80-те години на предишния век, когато групи, представляващи тамилското малцинство, стартират да се провеждат. Най-силната формация е тази на Тамилските тигри. След продължителни договаряния е реализирано съглашение сред Индия и Шри Ланка на 29 юли 1987 година, съгласно което тамилите получават самостоятелна провинция в северозападната част на Шри Ланка. По-късно същата година тамилският език е приет за формален посредством конституционно изменение.

Основни артикули на експорт от Шри ланка са чай, каучук и кокосови орехи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР