Грабвайте тавата!“ - някой си изкряскаи джигери мазни фръкнаха завчаска...Турците

...
Грабвайте тавата!“ - някой си изкряскаи джигери мазни фръкнаха завчаска...Турците
Коментари Харесай

Одринската битка |

„ Грабвайте тавата! “ - някой си изкряска
и джигери мазни фръкнаха завчаска...
Турците тръпнат различен път невидели
толкоз да плюскат плондери дебели...

Да, няма да ви приказвам за 1205 година, когато бойците на цар Калоян намачкали ламарините на Балдуин и бандата му в блатата край Одрин. Нито за подвизите на военачалник Вазов през 1913. Става дума за съвремието ни. Този наш възвишен в мизерията си и неосъществим в тъпотата си 21 век. И не, не се разделям от колектива. И аз участвах в борбата. Даже предвождах цяла тайфа в покоряването на Одрин.

Всяка събота Одрин е български. Малко ли е? Kupi perde е име на магазин в центъра на града. Е какво като е на латиница, Балдуин е бил латинец, а смисълът нали е явен? Натоварихме се в рейса още по тъмни зори, въоръжени до зъби с чанти, куфари и портфейли. Атакувахме. Заради скупчването на българска армия по границите трите капепета са претрупани и лишава сред 3 и 6 часа да се озовем на територията, която заплаща налози на Ердогановата хазна, не на Бойковата. Има ли значение къде отива ДДС-то, когато приказвам за правила? Да върна лентата още малко обратно – защо въобще е този текст, откакто думата „ правила “ към този момент е архаична, излязла от дейния речник и рискова за приложимост?

Одрин става напълно български 4 пъти в месеца, към 48 пъти в годината, някъде към 13,15% от времето. Цар Калоян и военачалник Вазов не са имали този боен триумф. Техните тактики и цели са били малко по-различни вероятно? Някой знае ли какви? Никой? Добре, няма да ви притеснявам, продължаваме към пазара, прави сте, в ерата на информационализма и постглобализацията е прекомерно ненужно да ви пълня главите с някаква умряла националистично-патриотична информация. Вие би трябвало да цялостните куфари и багажници, торби и чували, куфарчета с колелца за по-лесно дърпане. А главите и сърцата по опция би трябвало да остават празни. Такава е играта, драги пасажери, не се коркайте. Важни са забележимите неща, същинските. Чанти, чорапи и шапки, красиви български думи. Закъде е индивидът без чанта, чорапи и шапка? Какъв е той без тези артефакти? Едно нищо.

А „ пазар “ е още по-българска дума. Ама турците са ни я взели и са трансформирали смисъла ѝ, на техния език значи „ неделя “. Не ми ли вярвате? Обаче и аз по какъв начин дяволувам, употребявам „ но “ вместо „ само че “, а вие чак в този момент се усещате. Войните се водят на най-разнообразни фронтове. На езиковия фронт борбите не са кървави като на териториалния, обаче са духовни. Но духовното измерение сходно на правилата към този момент не важи. Българите губим и в предишното, и през днешния ден безусловно всички езикови борби, нямаме си институт, който да ни накара да споделяме „ сметач “ или „ сметало “ вместо „ компютър “. Чехите и французите си имат подобен и никой не ги упреква в ксенофобия, както биха го сторили тук, в случай че проявим блян към самозапазване.

А кухнята културен фронт ли е? Понеже там обстановката е още по-неясна. Щото ние в този момент повече чорба ядем, туй чорбата не е българско ядене. Някои от бойците ни по улиците на Одрин носят маски на суратя в три цвята – бяло, зелено и алено. Да им покажат на тези, че в събота са окупирани. Символичен жест, един тип. После бойците тъпчат и тъпчат омекотители, прахове за пране, юргани, чаршафи, аспирин, саралии, бюреци, кокореч и агнешки дюнери, щото е евтиния, брат. На една трета от цената в европейския ни съюз. Донатъпкват бойците. Чантите преливат. Автобусът подпухва. Дръж се, земьо. Одрин е високомерен.

Не сме 1205. Латинците са плъзнали на всички места с латинските си букви, а цар Калоян си лежи в гроба край църквата-пантеон във Велико Търново и се чуди по какъв начин пък по този начин нищо не се е трансформирало за тези осем века. И 1913 не сме, та на гърбовете ни памукът е единствено от турски генезис. Тя и думата „ памук “ е такава. Кой е победител и кой е надвит във всички тези сражения на всички тези фронтове даже не е въпрос от значително значение. Всички ние сме просто жертви на нещо друго. На мизерията. Пийте боза, слушайте британска чалга и не се тормозете, нещата се случват отвън полезрението ви.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР