Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече информацията, че

...
Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска категорично отрече информацията, че
Коментари Харесай

Говорителят на Спешна помощ: Линейките не са закъснели с пристигането си на мястото на катастрофата край Своге

Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска изрично отхвърли информацията, че колите за спешна помощ, пристигнали на мястото на случая с авариралия край Своге рейс, са закъснели. По думите й първият екип е дошъл на мястото на злополуката на 30-ата минута.

„Първата е пристигнала навръх 30-ата минута. За последната към този момент не мога да кажа, нямам тази информация пред мен сега, само че отново споделям: това е път. Няма никакви над 55 минути, над 50 минути и по този начин нататък. Бяха мобилизирани колите за спешна помощ на Драгоман, на Костенец, и несъмнено, от София-град. Това са 15 коли за спешна помощ, което е голям запас за нашия потенциал, които бяха съсредоточени на място, работиха от самото начало. Нощната промяна също пое“, заяви Сунгарска.

В сектора, където през вчерашния ден стана автобусната злополука с 16 починали, е установено изхабяване на асфалта, разгласи пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия:

„Това значи, че няма положително сцепление сред асфалта и гумите на колите. И при изсъхнал път, и при влажен път, колите сервират. 700 метра сектор, 2017-а има 7 произшествия с 6 ранени и един умрял. Ние сме подавали сигнали. РПУ-Своге е подавало сигнали, община Своге също е подала сигнал“.

Пътят София – Своге – Мездра, на който се случи вчерашната автобусна злополука, е злепоставен и рисков. Това са установили специалисти от Института за пътна сигурност в свое мнение, оповестено преди дни. Богдан Милчев от Института изясни: „Констатациите са, че този път, макар ремонта, не е измит. Има камъни, има дървета по него, има паднали огради, има липса на знаци, има защитни уреди, които са развалени. Целият този път е злепоставен и опасен“.

Разследването на аргументите за злополуката ще продължи най-малко 3-4 месеца, предвижда Георги Илиев – някогашен следовател от Националната следствена работа.

„В нашата страна, както вървят нещата, в 99 % от случаите при пътно-транспортните катастрофи виновността е на самите водачи. Много рядко се регистрира пътната конюнктура, атмосферните условия, положението на пътя и положението на моторното транспортно средство, което се ръководи. Всички тези неща би трябвало да бъдат точно тествани, тъй като ние имаме пътища, някъде автомагистрали, които се употребяват от доста хора, и на които не се обръща безусловно никакво внимание.“, коментира той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР