Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова категорично ...

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова категорично

Русия категорично отрече: Не подготвяме нападение срещу Украйна

Говорителят на съветското министерство на външните работи Мария Захарова изрично отрече твърденията, че Русия подготвя нахлуване против Украйна.

На редовния си седмичен брифинг Мария Захарова призна, че на територията на Русия се правят предислокация и маневри на войските, само че не и непосредственост до границата с Украйна.

" Очевидно целта на тази масирана информационно-политическа акция е нагнетяването на антируска нервност . Доколкото разбираме, всичко това би трябвало да отклони вниманието от деградацията на социално-икономическата, а сред другото и на политическата позиция в Украйна и да го насочи към някаква външна опасност . " , уточни Захарова.

Тя разяснява скорошно изявление на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, съгласно който някои страни-членки на НАТО не престават да гледат на присъединяването на Украйна към Алианса през призмата на Русия:" Приемането на Украйна в НАТО несъмнено няма да укрепи сигурността на европейския континент. Вероятно в министерството на външните работи на Украйна не знаят това, само че в Европа са останали експерти , които схващат от геополитика и осъзнават какво ще означава членството на Украйна в тези структури и каква добавена стойност ще донесе на всички " .

Захарова прикани Франция и Германия вместо да се занимават с политически спекулации и с изкривяване на съветската позиция за конфликта в Донбас, да накарат Украйна да извърши отговорностите си, поети с подписването на минските съглашения .


Източник: fakti.bg