Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е убедена, че

...
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е убедена, че
Коментари Харесай

Невежеството наистина е сила! Захарова: 1984 на Оруел описва западното общество -

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова е уверена, че класическият антиутопичен разказ на Джордж Оруел " 1984 " не разказва тоталитарната система в Съветския съюз, а актуалния Запад, заяви съветската работа на Би Би Си.

„ Дълги години вярвахме, че Оруел разказва тоталитаризма. Това е един от световните фейкове. Оруел в действителност написа за края на либерализма. Той написа по какъв начин либерализмът ще докара човечеството до задънена улица. Той не написа за Съюз на съветските социалистически републики, той написа за обществото, в което е живял, за рухването на концепциите на либерализма “, сподели представителят на съветското външно министерство пред студенти в Екатеринбург.

Така тя отговори на въпрос на младеж какво да каже на приятелите си в чужбина, които съпоставят положението на обществото в путинистка Русия с описаното в романа „ 1984 “.

Към отговора си Захарова добави, че е добре студентът да каже на познатите си от чужбина, че романът „ 1984 “ е за „ тях, а не за нас “.

Тя загатна и така наречен " кенсъл просвета ", публикувана на Запад, която унижавала и заглушавала възгледите на хората, които прортиворечат на тези на " прогресивното " болшинство. Според Захарова тъкмо тези феномени е описал Оруел разказва в романа си, а днешната Русия на Путин не изглеждала като антиутопия.

Добре е да се означи, че романът " 1984 " е оповестен през 1949 година и се трансформира в най-известната творба на Оруел.

Действието в книгата се развива в супердържава с жестока тоталитарна система. Жителите са лишени от цивилен права и характерност, натрапен е култът към личността на Големия брат. Една от главните тематики на романа е цензурата, която се реализира от Министерството на истината, което пренаписва историята и биографиите на хората. Обществото е манипулирано до прекаленост, а главните лозунги с които жителите се зомбират всеки ден са: „ Войната е мир “, „ Свободата е иго “, „ Невежеството е мощ “. Мислите, желанията и желанията на хората се управляват посредством разнообразни софтуерни средства от Полицията на мисълта. Всеки ден чиновниците на всички институции, институции и предприятия са задължени да гледат по две минути агитация. Освен това специфични институции отстраняват всички препратки към предишното от книгите, а лингвистите изкуствено изкривяват езика, тъй че да няма думи, обозначаващи понятия като " народна власт ", " обич ", " тъждество ".

Самият Оруел споделя, че е написал книгата като е употребил за образец моделите за държавно устройство на Третия райх и на сталинисткия Съюз на съветските социалистически републики.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР