Говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика

...
Говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика
Коментари Харесай

ЕС иска да запази сътрудничеството си с Иран

Говорител на висшия представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини сподели, че Европейски Съюз интензивно създава нови ограничения за опазване на съдействие с Иран в банковия бранш и търговията, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Освен че работи блокиращият правилник на Евросъюза, ние работим интензивно в тясна съгласуваност със страните членки и други сътрудници по съставянето на съответни ограничения, чиято цел е да бъде непокътнато съдействието с Иран в основни браншове на стопанската система и най-много в банковия бранш, търговията, вложенията, петролния и транспортния бранш, сподели представителят на Могерини в изявление за ТАСС в навечерието на нейното присъединяване в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Той подсети, че от 7 август работи блокиращ правилник, който афишира за недействителни на територията на Съединени американски щати глобите на Съединени американски щати против Техеран. Говорителят сподели още, че Европейски Съюз ще помогне за възобновяване на Сирия единствено в случай че там има политически преход.

"ЕС е подготвен да окаже поддръжка за възобновяване на Сирия единствено когато страната твърдо застане на път към изчерпателен, внушителен и същински политически преход въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Женевското официално съобщение ", сподели представителят.

Той съобщи, че на 26 септември Европейски Съюз ще организира в коридорите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации среща за Сирия в подтекста на предложенията на брюкселската конференция "Подкрепа за бъдещето на Сирия и района ".

Европейският съюз е подготвен и отсега нататък да поддържа Лондон по делото Скрипал, добави представителят на Могерини.

Ще останем с Англия в устрема й да има правораздаване по това дело и все по този начин сме подготвени да окажем поддръжка, удостовери той. Представителят на посланик номер едно на Европейски Съюз не отговори на въпроса на ТАСС дали Евросъюзът ще поддържа апелите на английския министър председател Тереза Мей за стягане на глобите против Русия след нови обвинявания по делото Скрипал. "Що се отнася до глобите на Европейски Съюз, то всяко решение за налагането им е от компетенцията на Съвета на Европейски Съюз, който би трябвало да взема решения по такива въпроси единомислещо, уточни представителят на Могерини.

От самото начало следим делото на Сергей Скрипал и щерка му Юлия и изводите, направени от Европейския съвет през март, са доста ясни, добави той.

Евросъюзът е уверен, че потреблението на химическо оръжие, в това число и на токсични химически субстанции, е безусловно недопустимо и е опасност за сигурността на всички, заключи представителят, чието име не се загатва в информациите на ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР