Говори се, че Алберт Айнщайн твърдял следното: изчезнат ли пчелите

...
Говори се, че Алберт Айнщайн твърдял следното: изчезнат ли пчелите
Коментари Харесай

Кръвта на ангелите е стъписващо изследване за близкото бъдеще

Говори се, че Алберт Айнщайн твърдял следното: изчезнат ли пчелите от нашия свят, на човечеството ще му остават към четири години живот. Този проблем слага популярната финландска писателка Йохана Синисало в романа си „ Кръвта на ангелите “ (изд. Персей, превод Росица Цветанова). Книгата влезе в топ 10 на американското списание " Пъблишърс уикли " за фантастика, фентъзи и хорър през 2014 година Като свои вдъхновители Синисало показва създатели от ранга на Туве Янсон, Астрид Линдгрен, Рей Бредбъри, Владимир Набоков, Джордж Оруел и Олдъс Хъксли.
Сюжетът на романа „ Кръвта на ангелите “: Второто десетилетие на XXI век клони към своя край. Съединени американски щати са разтърсени от невиждано до момента групово изгубване на пчели – огромно и извънредно унищожително.
Във Финландия пчеларят Орво открива опразнен кошер в своя пчелин. Дали противоположното преброяване е почнало и за Европа, а също и за цялото човечество?
Досега в живота на Орво е имало два опорни стълба: кошерите и синът му Еро. Когато и двата рухват, той е заставен да забележи какъв брой малко в действителност е знаел за своя наследник, за неговия живот в интернет и отвън мрежата. А орисите на Еро и пчелите се преплитат в непредвидени измерения…
Орво подхваща обезверен ход. Прави крачка по път, прочут единствено нему и на пчелите.
" Кръвта на ангелите " е стъписващо проучване за близкото бъдеще, което още на следващия ден може да се окаже реалност. Същевременно романът показва позицията на авторката по един изключително наболял етичен въпрос на нашето време: по какъв начин да се отнасяме към природата и животните. Освен това сюжетът е и магическо потапяне в мита за гибелта и безсмъртието, разобличавайки човешката слепота пред значимите избори и неизбежностите в живота.
Писателката нападна безкомпромисно.
Йохана Синисало (р.1958) се подрежда измежду най-известните модерни писатели на Финландия с помощта на своя присъщ почерк и жанр. Дебютният й разказ „ Никога преди залез “ е почетен с премията „ Финландия “ и е преведен на редица езици, измежду които и български. В Съединени американски щати творбата получава премията „ Джеймс Типтри-младши “. Следващите й романи също будят интернационален интерес, радват се на огромно самопризнание измежду феновете на научната фантастика и печелят на авторката си номинация за „ Небюла “ и други оценки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР