Говоренето за устойчиво развитие, въглеродна неутралност и обръщане на хода

...
Говоренето за устойчиво развитие, въглеродна неутралност и обръщане на хода
Коментари Харесай

Кризите с енергоизточниците и дълга ще ударят развития свят през климата

Говоренето за стабилно развиване, въглеродна индиферентност и превръщане на хода на климатичните промени е високо в дневния ред на политиците, а и вложенията в постигането на тази цел на пръв взор наподобяват положителни, само че това е правилно единствено за част от най-мощните страни на света. По-бедните страни имат други проблеми за директно решение - въпреки самите те да са постоянно измежду най-застрашените от възможен разпад на екосистемите и повишение на морските равнища.
 Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха
Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 година нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Глобалната енергийна рецесия, подбудена от войната в Украйна, накара най-различни страни по света най-малко първоначално да се върнат към по-мръсни източници на топлота и електричество като въглищата, като богатите в това време влагат в развиването на ВЕИ и водород като средство за по-голяма самостоятелност.

" За страдание, историята е по-различна в разрастващите се страни. Именно там към този момент ще бъдат най-големите растежи на въглеродните излъчвания ", разяснява пред Axios шефът на Центъра за световни енергийни политики в Колумбийския университет.

Според програмата на Организация на обединените нации за развиване 54 разрастващи се страни, в които живее близо половината население на света, са толкоз задлъжнели, че без външна помощ не биха могли да финансират енергиен преход.
 Индия стартира градеж на най-големия ВЕИ парк в света. Размерите му са колкото територията на Сингапур
Индия стартира градеж на най-големия ВЕИ парк в света. Размерите му са колкото територията на Сингапур

Паркът би трябвало да създава 30 гигавата електричество

Много от тях са в Африка, като специалистите чакат до 2050 година нови 1,4 милиарда и 1,6 милиарда консуматори на електрическа енергия на континента - а все още не е ясно от кое място ще пристигна токът за тях генерално, дори не приказваме за разновидностите да бъде от възобновими източници.

В момента не оказва помощ фактът, че презапасяването с газ на Европа за зимата прати в небето цените за разрастващите се страни и някои от тях се наложи да подценен личните си задължения, че ще се откажат от въглищата.
 Богатата на злато, нефт и какао Гана: Икономиката на
Богата на злато, нефт и какао: Икономиката на " Изгряващата звезда " на Африка залязва

Бавният път към злополуката на осмия по величина производител на нефт в Африка

Страните от Г-20 все още не наподобява допустимо да стигнат до обща позиция за поддръжка на задлъжнелите страни, доста от които може да стигнат до държавен банкрут през 2023 година Евентуална световна криза в допълнение ще забави държавните и частни климатични вложения.

Резултатите от това няма да се лимитират единствено до естествени бедствия в далечни страни - все по-резки промени в климата може да станат " новото обикновено " и в сърцето на западния свят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР