Гоце Делчев. Живописното село Делчево за поредна година ще бъде

...
Гоце Делчев. Живописното село Делчево за поредна година ще бъде
Коментари Харесай

Благоевград: Село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”

Гоце Делчев. Живописното село Делчево за поредна година ще бъде хазаин на обичайния летен фестивал „ Еньовденски тайнства ”, който тази година ще се организира на 23 и 24 юни (събота и неделя). Това оповестиха от пресцентъра на Община Гоце Делчев . Организатор на фестивала е Общината.
Програмата в първия ден – събота, ще стартира в 19.00 часа, когато дребни и огромни ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките към селото за бране билки и цветя. Младите девойки ще вземат участие в ритуала „ Мълчана вода ” в местността „ Вълчова тайфа ”.
Неделният ден, когато ще отбележим Еньовден, ще стартира в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „ Вълчова тайфа ”. След това ще ви чакаме в ателие „ Изработване на еньовски венци ”. И тази година Еньовата буля ще насочи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и шанс. На площада в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това, ще научите някои вълшебен еньовски секрети за билките, ще се запознаете с забавни предписания на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „ Пейо Яворов “.
Специален посетител на фестивала тази година ще бъде началник Елена Петрелийска – финалист в „ Мастър Шеф “ сезон 1, която ще подготви съвременна кухня с обичайни билки и подправки.
И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „ Билки за лек и усет “, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подкрепят дами с онкологични болести от Гоце Делчев и района.
В обичайна Еньовска фолклорна палитра, която ще стартира на площада по обед, ще вземат участие: мъжка фолклорна група „ Войводите “, женска фолклорна група и танцова групировка „ Кръшно хорце “ към отбор „ Топлика “ при НЧ „ Никола Йонков Вапцаров – 1927 “ с. Мосомище; фолклорна група „ Голешовски фантове “, а специфичният участник тази година ще бъде фолклорният реализатор Николай Славеев.
„ Нека се потопим дружно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден! “, приканват от Община Гоце Делчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР