Готовност да си купят електромобил до пет години заявяват 43%

...
Готовност да си купят електромобил до пет години заявяват 43%
Коментари Харесай

Готовност да си купят електромобил до пет години заявяват 43% от хората по света

Готовност да си купят електрически автомобил до пет години декларират 43% от хората по света, демонстрира изследването Observatoire Auto 2019, поръчано от BNP Paribas Personal Financе.

То е обхванало 10 600 души в 16 страни - от Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Сред тях не участва България.

Според резултатите за 85% от интервюираните бъдещето принадлежи на електрическите автомобили. Като главен претекст за покупката на кола на ток при вероятни няколко отговора, хората показват отговорността към околната среда (85%), удоволствието от шофирането на такова транспортно средство (86%) и доста по-евнитана поддръжка от тази на обичаен автомобил.

 Част от колите, които биха могли да си купят с новия заем.
© Георги Пауновски

Част от колите, които биха могли да си купят с новия заем.

Проучването демонстрира, че като цяло мъжете са по-склонни да си купят електрически автомобил от дамите (43 против 35%). Очаквано колите на ток са по-популярни измежду младите, като 53 на 100 от запитаните на възраст 25-34 години споделят, че биха си купили такава. Във възрастовата група 35-54 години такава опция показват 42% от интервюираните.

На конференция през днешния ден от БНП Париба Лични финанси оповестиха, че стартират в България потребителски заем за покупка на електрически автомобил. Предлага се финансиране на придобиване на кола на ток с цена до 80 хиляди лв., което обгръща съвсем всичи предлагани модели. Срокът на погашение е до 10 години, а лихвата е 6%. Освен финансиране на покупка, при която клиентът става притежател на колата незабавно, се предлага и лизинг със или без остатъчна стойност. Одобрението на претендентите става до 1 ден.

 Част от колите, които биха могли да си купят с новия заем.
© Георги Пауновски

Част от колите, които биха могли да си купят с новия заем.

" Тези условия са доста по-добри от най-хубавите за обичаен автомобил ", показаха от финансовата институция без да влизат в детайлности.

В момента на българския пазар се оферират 10 модела електрически автомобили, като цените им варират от към 60 хиляди до съвсем 170 хиляди лв.. Базовите верси на седем модела попадат избрания от БНП Париба Лични финанси предел.

Фотогалерия: Екомоделите на автосалона в София >

Данните на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА) за първите девет месеца на годината демонстрират, че в България са купени 181 елоктромобила, което е растеж от 64% по отношение на същият интервал на предходната година. Заслугата за продажбите и растежа е главно на услугата за споделени коли в София Spark, които са купили 102 коли на ток.

Проблемът е, че България е една от дребното страни, в които страната не подтиква покупката на електрически автомобили. През предходната година се вкара опрощаване на налозите за притежатели на коли на ток, само че от тях могат да се спестят алегорични суми. Така единственото по-сериозно преимущество е опцията гратис да се паркира в платените зони на редица градове.

В същото време сега тласъци за покупка на електрически автомобили има в редица европейски страни. Най-сериозен е бонусът в Румъния, където страната дава 10 хиляди евро при покупка на електрически автомобил, като прибавя и още 1500 евро, в случай че се бракува кола на повече от осем години.

В Словения за лека кола на ток се получават 7500 евро, а за ван 4500 евро. В Германия
бонусът е 6000 евро, а в Испания до 5500 евро за лека кола, 6000 за ван, 8000 евро за товарни коли категории N2 и М2 и 15 000 евро за камион.

Субсидии има също в Франция (6000 евро за нови електрически автомобили и 5000 за втора ръка), Ирландия (до 5000 евро), Швеция (5500 евро), Англия (35% от цената, общо до 4050 евро), Австрия (3000 евро), Финландия (2000 евро).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Екоавтосалон (77)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР