Готови ли сте за един наистина изобилен Великден? И тази

...
Готови ли сте за един наистина изобилен Великден? И тази
Коментари Харесай

Великденски изкушения в MALLBG.COM. До -50% на избрани продукти


Готови ли сте за един в действителност несметен Великден? И тази година ние от екипа на Mallbg.com ще Ви предложим извънредно атрактивни предложения,  на които е мъчно да се устои?

При нас ще откриете разбиващи оферти, с които да зарадвате себе си или обичаните си хора за празника! Очакват Ви специални промоции и понижения до -50%  на разнородни продукти от нашите IT и HOME браншове. И това не е всичко! За да е още по-вълнуващ празника кампанията на Mallbg.com ще продължи  не нормалните 3 дни, а цял месец от 1 до 30 април!

Насладете се на необикновено ниски цени в категориите IT и Електроника и Всичко за дома. Там ще откриете разнообразни артикули за Детето, Жената и Мъжа.  Ето и няколко забавни оферти, с които ще Ви подскажем с какво бихме могли да зарадвате обичаните си хора!

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА  ДОМА,  НЕЯ И ДЕТЕТО ОТ ТУК



 

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА  МЪЖА ( ИТ И ЕЛЕКТРОНИКА  ) ОТ  ТУК

 

Не е загадка, че никой мъж не би отказал за подарък игрова конзола или нова игра за  скъпоценния му PlayStation. В уеб страницата ни ще откриете и понижения на редица хардуерни съоръжения, които ще създадат виртуалните завършения още по-вълнуващи. За по-суетните представители на мъжкия пол сме подготвили палитра от тримери, машинки и качествена първокласна козметика,  която ще вдъхне самонадеяност на всеки мъж!

Няма по какъв начин да пренебрегнем и нежната половинка!  Само този Великден екипът на Mallbg.com предлага богата гама от потвърдени марки домакински електроуреди, маши, преси и епилатори, на преференциални цени.  Освен това знаем, че всяка уважаваща себе си жена иска да подчертае красота си с качествена козметика и хубави гримове. И ние несъмнено сме помислили за това! В Mallbg.com ще откриете невероятни beauty комплекти, палитри със сенки с трайни пигменти, червила, кремове за сияйна кожа и страхотни парфюмни ухания.

За най-малките изборът от играчки и конструктори  е повече от несметен. Само този месец можете същински да зарадвате своето дете и то без това да се отрази съществено на фамилния бюджет!

А в този момент не губете повече време и бързо влезте в Mallbg.com, с цел да се възползвате от невероятните ни предложения и да извършите празника си още по-вълнуващ и специфичен!

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА  ДОМА,  НЕЯ И ДЕТЕТО ОТ ТУК

 



 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА  МЪЖА ( ИТ И ЕЛЕКТРОНИКА  ) ОТ  ТУК

Преди това обаче не пропускайте да се запознаете в резюме с най-любопитните обстоятелства и обичаи свързани с християнски празник – Възкресение Христово!

 

Кога честваме Великден?

Великден не е закрепена дата от календара. Определянето на точния ден зависи от разнообразни фактори, в това число и циклите на луната. Тази година Възкресение Христово Великден се отбелязва на 8-ми април, а формалните почивни дни са, както следва:

6 април (петък)

7 април (събота)

8 април (неделя)

9 април (понеделник)

 

Кратка история на празника

Великден е считан за най-големия християнски празник и всяка година озарявa дома на всяко християнско семейство. Именно тогава църквата празнува връщането на Иисус Христос към живота на третия ден, откакто е разпънат на кръста и заровен. Този акт символизира изкуплението на човечеството от греховете, примирението и новата връзка с Бог. Великден се чества три дни, само че подготовката стартира в седмицата преди празника, наричана Страстна седмица. Отбелязването на Великденските празници по света се свързва с разнообразни традиции, съгласно националните вярвания и предания.

 

Традиции и символи свързани с празника

Яйцата, козунака и агнето са три от главните детайли на великденската празнична софра. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Страстната събота. Най-голяма мощ имало първото снесено яйце, а първите червени яйца хората слагали в решето, постлано с нова забрадка с цел да може слънцето да ги види и да се усмихне. Вярвало се, че тези яйца имали силата да защищават и да лекуват.

Червените яйца имат и друга символика  – когато имаме посетител на Великден, старите хора споделят, че би трябвало да му се подари алено яйце, с цел да може благосъстоянието в никакъв случай да не напуща дома. Първото яйце с изключение на под иконостаса се е слагало също по този начин и в съндъка с моминския чеиз или се е заравяло в средата на равнищата, с цел да пази от градушка. 

А за какво агнешкото е също един от значимите съставни елементи на празничните традиции?  Исус Христос е представян като Божи агнец и агнето се свързва с неговата гибел, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението, той е почтен и непогрешим и очиства греховете на света. В доста домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след
40-дневния пост.

Великденските празници по нашите географски ширини няма по какъв начин да минат без присъствието на козунака на трапезата.  Едва ли, обаче, знаете, че у нас козунакът се е наложил относително късно, в интервала 1915–1920 година Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай. В Русия великденският ритуален самун се назовава кулич, а в Италия – панетоне. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено деяние и обред. По традиция козунакът би трябвало да се замеси рано в събота заран, а яденето му не може да стартира по-рано от неделя след Възкресение, защото преди този момент са пости.

 

Любопитни поверия свързани с празника

С Великден се свързват едни от най-силните и значими национални поверия за здраве и благополучие, които запазили символиката си и до през днешния ден. Ето някои от тях:

В нощта против Великден трябва да се внимава да не се подвига доста звук , защото се смята, че е допустимо да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си неприятни сили.

Набраният на Великден здравец носи здраве и дългоденствие.  Вярва се, че точно на този ден растението има вълшебен сили и лекува и защищава от заболявания.

Според старите хора, дете, родено през Страстната седмица или навръх Великден,  ще има крепко здраве и доста шанс.

Вярващите смятали, и, че жени, които дълго време не успявали да забременеят, в случай че преспят една нощ с алено яйце в пазвата, следващата година ще се радват на своя рожба.

В някои краища на страната запазват черупките от великденските яйца, тъй като имат вълшебен сили. Ползват се при баене срещу уроки. Бабите ги стривали на прахуляк, който употребявали при лекуване на разнообразни заболявания

 

Вярванията отделят алегорично място и на великденския заек.  Той е символ на изобилие и обилие. Традиционно заекът се свързва с плодородието и изобилието. Легенда гласи, че великденският заек в миналото бил огромна красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я трансформирала в див заек! Но тъй като той към момента е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги цялостни с яйца.

 

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА  ДОМА,  НЕЯ И ДЕТЕТО ОТ ТУК

 

 

 

 

 

 

 

 
Харесайте ни във FB

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР